Kobieta pobiera ŚP od maja 2013 r. Dotychczas była ubezpieczona w KRUS, złożyła tam rezygnację i KRUS ma zamiar wyrejestrować ją od 13 sierpnia br. ZUS twierdzi, że ubezpieczy ją od 14 sierpnia na podstawie naszej decyzji. Czy my możemy taka decyzje wydać i ubezpieczyć ją od 14 sierpnia? Pomocy !
A czy to że oni teraz mają refundacje składek z Krus jak mają dziecko niepełnosprawne to co weszlo w związku z urlopem wych. ma jakiś wpływ na to , że pobierają świadczenie pielęgancyjne.
Ewa: ona twierdzi, że musiała odprowadzać jedne i drugie skladki do krus, ale chce zebysmy to my je odprowadzali bo w krusie placi z wlasnej kieszeni a my tak jakby \'za darmo\"
Kasia...raczej z ustawy to bardzo nieprecyzjnie:) nie wiesz,tak? z mocy ustawy jest ubezpieczenie tylko wtedy kiedy gospodarstwo jest powyzej 1 ha przeliczeniowego - i wtedy my jestesmy zwolnieni z objecia takiej osoby ubezpieczeniem (wiec nie powinno tu byc mowy o zadnej rezygnacji), a jesli byla ubezpiecona na wniosek - czyli gospodarstwo rolne jest ponizej 1 ha przeliczeniowego - to mialas obowiazek ja ubezpieczyc od dnia przyznania SP, a ona nie powinna od tego dnia miec ubezpieczenia w krusie - bo ubezpieczeni na wniosek w krus moga byc ci co pracuja w gospodarstwie rolnym a ona przeciez nie mzoe w nim pracowac bo musi opiekowac sie niepelnosprawnym dzieckiem;-)
Dorcia - na samo swiadczenie piel. nie - ale jesli oplacalabys za taka osobe skladke na ubezpieczenie spoleczne, to moze nalezaloby sie temu przyjrzec
kb: No nie wiem, nie wiem - masz rację Nie ma pełnego ha to wiem na pewno. Ona z chwilą przyznania u mnie ŚP poszła do KRUS gdzie powiedzieli jej, że nie może zrezygnować z opłacania składek u nich. Wróciła do nich i złożyła wiosek o wyrejestrowanie ze składek. Dziś dzwonili, że zrobią to od 13 sierpnia. Czy jest możliwość ubezpieczenia jej teraz od 14 sierpnia? Muszę oczywiście wydać na to decyzję? Bo już głupieję od tego....