Mam taki przypadek rolniczka pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko od 2012 roku, teraz KRUS wykreślił ją z ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego od lipca 2013r. Moje pytanie od kiedy zgłosić ją do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego tj. od lipca 2013 roku czy od dnia kiedy zgłosiła się do nas z decyzją KRUS?
Nie możesz jej objąć z datą wsteczną jeżeli Twoja decyzja była wydana w 2013 roku, miałam taki przypadek i rolniczka się odwołała od dec. KRUS i uchylili pisząc że na bieżąco mogła zostać wykreślona chyba że decyzja została przyznana "teraz" to od momentu przyznania.
Jeżeli w 2013 w lipcu pobierała świadczenie pielęgnacyjne na dziecko a KRUS ją wykreślił od lipca 2013r. wydając decyzję, że od tego okresu już nie podlega ubezpieczeniu rolników z mocy ustawy, czyli od lipca nie jest ubezpieczona nigdzie - to dlaczego masz jej nie ubezpieczyć wstecz.
Do Marta a może coś więcej w tej sprawie decyzji KRUS o wykreśleniu, o jej uchyleniu - jakie to świadczenie było przyznane?
Kobieta ma przyznae ŚP na dziecko od 1 lipca 2013 r. JAk była akcja z osobami pobierającymi ZDO , Pani która pobierała ŚP na syna została również wyrejestrowana z KRUS i uzasadnili to że weszła ustawa o ZDO i tam jest napisane że osoby będące ronlikami nie mogą pobierać ŚP albo muszą zostać wyrejestrowane z ubezpieczeń w KRUS i tak też się stało. Po czym kobieta się odwołała od decyzji KRUS i uchylono decyzję .
Sama jestem zainteresowana tematem to się jeszcze zapytam, czy ta kobieta - rolniczka nadal pobiera świadczenie i czy pozostaje w ubezpieczeniu KRUS do tej pory i ma spokój z KRUS.
Tu w tej sprawie chodzi o to, że decyzja przyznająca świadczenie pielęgnacyjne była wydana w lipcu 2013r. a wtedy nie było konieczności składania oświadczeń, oświadczenia weszły razem z zdo, czyli od maja 2014r. i przy zdo oświadczenia były o zaprzestaniu pracy pisane z datą wsteczną od lipca 2013r.
Bo może to jest tak, że wyrejestrowanie przez KRUS na bieżąco może być (tj od daty wydania decyzji) natomiast to wyrejestrowanie wstecz było złe.
Może Marta jutro odpowie, czy tą osobę na bieżąco wyrejestrował KRUS i czy ta osoba składała oświadczenie.
Aktualnie kobieta pobiera ŚP i jest ubezpieczona przez nas w ZUS ponieważ obawia się że jak skończy się syna orzeczenie to na nowych zasadach ją wykreślą i tak. Dodam że KRUS wyrejestrowując ją z ubezp. oddał kobiecie pieniądze za opłacane składki, kiedy decyzję KRUS uchylono kobieta poszła do KRUS żeby zwrócić pieniądze na składki z których została wyrejestrowana wtedy naliczyli jej składki dużo wyższe. Zwrócili 800 zł a musiała ponownie zapłacić 1300