Składki zdrowotne za osobę pobierającą ŚP - mąż zatrudniony za granicą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 kwie 2023, 10:06

Osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne zgłosiła, że wyszła za mąż. Poinformowała, że mąż jest zatrudniony za granicą. Czy powinniśmy opłacać składki zdrowotne?
viena19
Referent
Od: 19 maja 2021, 8:23
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 kwie 2023, 10:08

Jeżeli mąż jej nie ubezpieczy to niestety musicie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 kwie 2023, 10:43

Dziękuję za odpowiedź ;)
viena19
Referent

Napisano: 26 kwie 2023, 13:57

Podbijam.
Otrzymaliśmy odpowiedź z NFZ, że mąż ma obowiązek zgłosić ją do ubezpieczenia jako członek rodziny. W tym celu musi złożyć za granicą we właściwej instytucji wniosek o dokument S1, a następnie przekazać go do NFZ.
Czy zatem powinniśmy ją wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego :?
viena19
Referent

Napisano: 26 kwie 2023, 14:32

viena19 pisze:
26 kwie 2023, 13:57
Podbijam.
Otrzymaliśmy odpowiedź z NFZ, że mąż ma obowiązek zgłosić ją do ubezpieczenia jako członek rodziny. W tym celu musi złożyć za granicą we właściwej instytucji wniosek o dokument S1, a następnie przekazać go do NFZ.
Czy zatem powinniśmy ją wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego :?
To trochę dziwne bo:

Art. 66. [Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego]
ust. 1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
28a) osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu;

ust. 2a. Status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20a, 26, 27, 30 i 33.

Tutaj nie ma mowy o osobach z pkt 28a.

Nie wiem jaką dali Ci podstawę prawną i jak zostało sformułowane pismo.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 18 maja 2023, 10:07

Odpisali mi w ten sposób:

Odpowiedź

Nie. Fakt, iż na mężu ciąży obowiązek zgłoszenia współmałżonki do ubezpieczenia jest przesłanką do odmowy objęcia żony ubezpieczeniem z tytułu pobierania świadczenia pielęgnacyjnego.

Uzasadnienie

Zgodnie z przepisem art. 2 ust. 1 pkt 2 ustawy z 27.08.2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2022 r. poz. 2561 ze zm.) – dalej u.ś.o.z., prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają osoby objęte powszechnym, obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym (zwane dalej "ubezpieczonymi"), a także w myśl art. 2 ust. 1 pkt 2 u.ś.o.z. inne, niż ubezpieczeni, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które spełniają kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z 12.03.2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U. z 2021 r. poz. 2268) - dalej u.p.s., co do których nie stwierdzono okoliczności, o której mowa w art. 12 u.p.s., na zasadach i w zakresie określonych dla ubezpieczonych.

Ubezpieczonym w rozumieniu ustawy jest m.in. osoba objęta obowiązkiem ubezpieczenia z tytułu umowy o pracę oraz członkowie jej rodziny, jeżeli nie mają innego tytułu ubezpieczenia - art. 3 ust. 2 pkt 5 w zw. z ust. 1 pkt 1 u.ś.o.z. oraz w zw. z art. 66 ust. 1 pkt 1 u.ś.o.z.

Członkiem rodziny są następujące osoby:

a) dziecko własne, dziecko małżonka, dziecko przysposobione, wnuka albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę, albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli uczy się dalej w szkole lub zakładzie kształcenia nauczycieli lub odbywa kształcenie w uczelni lub szkole doktorskiej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeżeli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku,

b) małżonek,

c) wstępni pozostających z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym.

Małżonek jest członkiem rodziny, w rozumieniu art. 5 pkt 3 u.ś.o.z., a więc jeśli nie posiada własnego tytułu ubezpieczenia, to podlega zgłoszeniu przez żonę jako członek rodziny.

Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 28a u.ś.o.z., obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby pobierające świadczenie pielęgnacyjne, przyznane na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Jednocześnie, na podstawie art. 66 ust. 2 i ust. 2a u.ś.o.z., status członka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20a, 26-28b, 30 i 33.

Status członka rodziny będącego osobą uprawnioną do świadczeń opieki zdrowotnej na podstawie przepisów o koordynacji zwalnia z obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego z tytułów, o których mowa w ust. 1 pkt 17-20a, 26, 27, 30 i 33.

Przepis art. 67 ust. 3 powołanej ustawy stanowi, że osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego, z wyłączeniem osoby wskazanej w art. 66 ust. 1 pkt 1 lit. ba, ma obowiązek zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny, o których mowa w art. 3 ust. 2 pkt 5 i 6. Osoby, które nie zgłaszają się do ubezpieczenia zdrowotnego same, informują podmiot właściwy do dokonania zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego o członkach rodziny podlegających zgłoszeniu do ubezpieczenia zdrowotnego, w terminie 7 dni od dnia zaistnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania zgłoszenia. Członkowie rodziny uzyskują prawo do świadczeń opieki zdrowotnej od dnia zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego.

Mając na uwadze powyższe, w mojej opinii, organ nie ma obowiązku zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego osoby pobierającej świadczenie pielęgnacyjne w sytuacji, gdy jej mąż pracuje za granicą i podlega tam ubezpieczeniu z tytułu zatrudnienia.
viena19
Referent

Napisano: 18 maja 2023, 10:39

@viena19 to przytoczyłaś to odp.LEXa a nie NFZ. Mnie bardziej NFZ interesował co Ci odpisali. Lex przytoczył przepis, o którym ja mówiłem ale magicznie go pominął przy odpowiedzi. Kiedyś nie było problemu bo ten przepis również uwzględniał świadczenie pielęgnacyjne ale nie wiedząc czemu magicznie go wyrzucili w 2020 r. Nie zgadzam się i wskazałem jasno dlaczego. Dla mnie ani LEX ani NFZ nie są organami właściwymi do decydowania tylko takim organem jest Ministerstwo Zdrowia. W LEXie też piszą, że nie należy ubezpieczać zdrowotnie UKR przy ŚP, gdzie mam opinię Ministerstwa zdrowia (organu właściwego) twierdzącą coś innego. To nie argument ale nawet w zapotrzebowaniach na UKR masz zapotrzebowanie składki zdrowotne. Przypadek ? Nie bo takie wytyczne też dostały UW. Oczywiście mąż może ją ubezpieczyć tak jak pisałaś wcześnie składając wniosek S1 ale jak tego nie zrobi to ja nie widzę podstawy prawnej by nie opłacić składki. Mogę się jednak mylić więc jeżeli masz dwie opinie to bazuj na nich.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x