mam wielką prośbe napiszcie co robicie z osobami np pani bierze swiadczenie na syn ma do opłacenia jeszcze 6 lat i 10 miesiecy składek ale ona ma 58 lat czy opłacamy jej zus bo ja jestem głupia jedni mówią ze nie bo zastara i ze było kiedys że osobą po 50 nie opłacamy ja juz nie wiem a druga soprawa wyrzucili mi rolnków z krus co maja u mnie zdo wyrzucili ich od lipca 2013r. czy opłacac im składki w zus od lipca 2013r. oni byli obowiązkowo w krus jedna dobrowolnie jej myśle opłacic wstecz prosze pomocy
art.6 ust.2b - ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych ,w brzmieniu , zgodnie z którym wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne , jeżeli w terminie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego miała ukończone 50 lat lub więcej i okres ubezpieczenia krótszy niż 10 lat - nie obowiązuje od 01 września 2005r.
Tak więc za tę kobietę o której piszesz opłacasz składki ZUS.
A jeśli chodzi o osoby wcześniej ubezpieczone w KRUS , to niech pobiorą zaświadczenia w jakim okresie podlegały ubezpieczeniu w KRUS i czy obecnie podlegają czy też nie.
Jeśli nie - opłać składki w ZUS.
opłacamy jesli policzone że facet ma ustalone mniej niż 25 lat, a kobieta zgodnie z kalkulatorem ZUS w przedziale 20-25 lat. Ww.przepis to stary nieaktualny zapis
przytoczony przepis to już daawno przebrzmiał. płacimy jak trzeba niezależnie od wieku wnioskodawcy. Zgodnie z kalkulatorem ZUS-kobietom, mężczyżni zawsze do 25 lat. Pozdrawiam będących w niewiedzy