SKO uchyliło decyzję - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 lut 2014, 17:18

Jak zrobić to dobrze. Uchyliłam dziewczynie samotne wychowanie od sierpnia, gdyż ustaliła ojcostwo. Zamiast uchylić od uprawomocnienia wyroku czyli października, uchyliłam od sierpnia od miesiąca od kiedy zasądzono alimenty.
Teraz muszę wypłacić dodatki należne za sierpień i wrzesień. Zrobiłam jej decyzję uchylająca i jeszcze rozłożyłam na raty. Teraz muszę to wszystko cofnąć, to stary okres zasiłkowy. Miał ktoś taki przypadek? jak zrobić to w programie i jak zrobić to poprawnie pod względem prawnym?
~Pracownik socjalny

Napisano: 06 lut 2014, 9:45

a cxy sko uzasadnia ze od dnia uprawomocnienia jeśli wyrok wstecz zasięga ?
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2014, 10:06

zawsze się samotne uchyla od daty prawomocnego wyroku!!!!zawsze! to nie wina kobiety że tak długo czekała na sprawiedliwość...nie wiem co Co poradzić bo jestem zdziwiona że uchylałaś od sierpnia...teraz po decyzji SKO twojej decyzji uchylającej nie ma wiec wydajesz nową gdzie uchylasz od października....wznawiasz postępowanie ratalne i uchylasz decyzję o ratach i umarzasz postępowanie jako bezprzedmiotowe i tyle
~marta

Napisano: 06 lut 2014, 12:19

Marta, z tym czekaniem na sprawiedliwość to nie przesadzaj. Doskonale wiedziała kto jest ojcem, od urodzenia dwoje dzieci z nim miała. A teraz przestał dawać kaskę no i złożyła wniosek do sądu. Zresztą nie o to tu chodzi. Dobrze że się odwołała dla niej bo akurat w tym jednym przypadku miała rację.
U nas nie ma dziewczyny ze ŚR, ja jestem pracownikiem socjalnym i robiłam to za nią Teraz muszę to naprawić, chce zrobić dobrze.
W październiku nie dostała już kasy. A mi wiszą za VIII i IX i muszę jej to zwrócić. Możesz jaśniej Marta, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. mam wydać z data dzisiejsza nowa decyzje w której przyznam jej za tamten okres 2 dodatki z tytułu samotnego? A jak to będzie się miało do sprawozdania?

Ania SKO powołuje się o wyroki sądu w podobnych sprawach.
W polskim prawie wygląda to tak że samotne należy się do czasu aż wyrok się uprawomocni, a alimenty należą się od czasu zasądzenia alimentów. W przypadku naszej dziewczyny przez 2 miesiące należy się samotne wychowanie i w tym samym czasie należą się alimenty na te same dzieci (mamy zaświadczenie od komornika i dług mu liczy od dnia zasądzenia alimentów).
~Pracownik socjalny

Napisano: 07 lut 2014, 17:14

Może ktoś jeszcze się wypowie...
~Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x