SKO umarza niepełnosprawnym pobrany nienależnie zasiłek pilęgnacyjny? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 sie 2023, 11:30

Witam,
Osoba niepełnosprawna pobiera w ZUS dodatek pielęgnacyjny od 1.09.2017r. Nie poinformowała nas o tym. Dowiedziałam się z ZUS, gdy sprawdzająco wysłałam zapytanie do ZUS. Uzbierała się spora kwota do zwrotu.Uchyliłam decyzję. a po uprawomocnieniu napisałam do ZUS pismo o potrącenie. ZUS potrąca.
Ostatnio dzwoniła do nas Pani, która była dyrektorem OPS, dlaczego nie poinformowaliśmy tej Pani aby wystąpiła z odwołaniem do SKO (ale nie powiedziała od czego), bo SKO umarza takie kwoty.
Teraz jest na nas nagonka.
Jak jest u was? Czy faktycznie stosuje się taką praktykę? I jak to wygląda?
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2023, 11:56

Przecież w takiej sytuacji (potrącenie ZUS) to nie wydajemy decyzji ustalającej nienależnie pobrane świadczenia, to od czego się odwoła? Nie bardzo rozumiem. W sprawach covidowych jak mieli przedłużone decyzje do dnia otrzymania orzeczenia i ,,zapomnieli" powiadomić o otrzymaniu tegoż nowego orzeczenia, to takie nienależne SKO umarzało ze względu na to, iż i tak strona była uprawniona przez ten czas do świadczeń (czyli miała orzeczenie) a ,,jedynie" zapomniała złożyć nowego wniosku w terminie. Jednak to inna sytuacja.
W przypadku ZUSu to nie wiem od czego i jak się odwołać, niech mnie ktoś oświeci jeśli źle mówię.
Sth like this :| :?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 maja 2018, 10:20
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...

Napisano: 28 sie 2023, 11:59

może się odwołać jedynie od decyzji uchylającej prawo do ZP, bo od pisma do ZUS to już nie.
U mnie też tak jest, uchylająca potem pismo do ZUS o zwrot.
Te resa
Referent
Od: 15 mar 2019, 9:51
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 28 sie 2023, 12:15

Teraz sprawdzam systematycznie wszystkich. I mam znów Pana który pobiera dodatek pielęgnacyjny od 1.09.2019r.!
I awantura. Pan się odwołał od decyzji uchylającej.
Też nie wiem jak niby SKO umarza kwoty ZP do zwrotu, jeśli nie wydajemy decyzji o zwrocie
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2023, 13:14

Przecież skoro się odwoła od decyzji uchylającej (czyli nie zgadza się z faktem, iż ZP nie przysługuje) to i tak jest bez sensu, bo uchylenie nie ustala zwrotu. A przecież nie należy się, bo nie może się nakładać na ZUS więc i tak mu to nic nie da.

Abstrahując: jak sprawdzasz systematycznie? Raz do roku wysyłasz OK-WUD hurtowo, czy jak? Przez PUE Zus? Masz upoważnienie?
Sth like this :| :?
kama_211
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 maja 2018, 10:20
Zajmuję się: To i dużo, dużo więcej ...

Napisano: 28 sie 2023, 13:39

Przez PUE-ZUS. Miałam upoważnienie. Wygasło mi tydzień temu. Po historii z tą Panią, która nie poinformowała, że pobiera DP od 2019 roku, raz w tygodniu przesyłałam po 20 zapytań. Stanęłam na K. I wyszła mi na razie jeszcze jedna osoba. Ale mam pielęgnacyjnych około 200.
Dzieci nie wysyłam oczywiście
Kalka
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2023, 15:47

Przecież to świadczeniobiorca ma obowiązek zgłosić w OPS lub ZUS, że gdzieś już pobiera. Najważniejsze żeby w decyzjach przyznających były w pouczeniu zawarty art. który mówi ze jak zasiłek to nie dodatek art. 16 ust. 6
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 29 sie 2023, 13:58

My sprawdzamy raz w roku powyżej 75 r.ż. - tak profilaktycznie tylko.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x