Potrzebuję pomocy. Na nowy okres 2021/2022 wnioski na SW złożyli zarówno matka jak i ojciec dzieci (są rozwiedzeni i mieszkają oddzielnie). Zgodnie z prawomocnym wyrokiem sądu miejscem pobytu dzieci ustalono każdorazowe miejsce zamieszkania ojca. Z przeprowadzonych wywiadów środowiskowych wynika, że opieka sprawowana jest trochę przez matkę i trochę przez ojca, tj. to z kim i kiedy dzieci są zależy od ich systemu pracy etc. Krótko mówiąc, dzieci nie mają jednego stałego tzw. centrum życiowego. W oparciu o wspomniane orzeczenie sądu, matce zostało wysłane zawiadomienie przed decyzją odmowną. Aż tu nagle ojciec składa oświadczenie z prośbą o wycofanie swojego wniosku. I teraz mam zagwostkę co dalej. Czy dobrze myślę, że matce trzeba byłoby wydać decyzję umarzającą na to zawiadomienie, że będzie odmowa (bo nie mogę wydać jednak informacji o przyznaniu SW ??), tylko jak to uzasadnić i na jakie art. się powołać? I wtedy pani niech złoży nowy wniosek?
Zaraz, zaraz... Jak miejsce zamieszkania ustalone jest przy ojcu i w orzeczeniu sądu nie ma opieki naprzemiennej to wszystkie świadczenia należą się Panu. Jeśli chcą to zmienić to niech idą do sądu i tyle. Nic w tym skomplikowanego. Dajesz Pani odmowę i tyle.
U nas w ośrodku (opinia radcy prawnego i co za tym idzie kierownika również) jest akurat inne stanowisko w takich sprawach, zgodnie z ustawą ma spełniać przesłankę faktycznego wspólnego zamieszkiwania z rodzicem i pozostawania pod jego opieką. Ale pozostawmy tą kwestię... Bardziej chodziło mi o postępowanie w momencie kiedy facet złożył nagle rezygnację ze swojego wniosku a my wysłaliśmy już zawiadomienie matce, że będzie dec. odmowna. No ale teraz okoliczności się zmieniły... I chcemy przyznać jej. Dlatego pytam, czy należy w tej sytuacji wydać decyzję o umorzeniu i dalej kobietka składa nowy wniosek i przyznajemy jej informacją. Czy jakieś inne pomysły?
1. zwolnij radcę;
2. w żadnym wypadku matce się nie nalezą świadczenia. Zgodnie z wyrokiem dzieci mają miejsce zamieszkania przy ojcu. Jak chce świadczenia niech zmieni wyrok
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
1. zwolnij radcę;
2. w żadnym wypadku matce się nie nalezą świadczenia. Zgodnie z wyrokiem dzieci mają miejsce zamieszkania przy ojcu. Jak chce świadczenia niech zmieni wyrok
Dzięki za opinie, ale nie mam na to wpływu. Co radca to inna opinia. My mamy takiego... Moje wątpliwości dotyczą jednak czegoś innego. Co ma zrobić z tym zawiadomieniem przed odmową... Ktoś w tej sprawie się wypowie??
Widzę, że odpowiedzi jednak nie uzyskam..
A tak dla ciekawości, pisał już ktoś z Was decyzję odmowną w podobnych sytuacjach? Bardzo mnie ciekawi na jakie przepisy się powołujecie. Czy strona kiedykolwiek się odwoływała? Czy macie jakieś stanowiska SKO?
Przecież odpowiedź uzyskałeś Pani się nie należy. A jak chcesz jej przyznać to piszesz tylko informacje o przyznaniu i cześć. Bo to jest rozstrzygnięcie w tej sprawie. Co do odmowy jest masa orzeczeń SKO i WSA. Czy Twój radca zna KPC? Bo jak nie to polecam mu art. 365 KPC.
Tu może być tylko odmowa bo jesteś związany wyrokiem sądu, a radcowie są różni i czasem nie mają pojęcia o postępowaniu cywilnym. Osobiście poznałem takiego, który doradził stronie zmianę prawomocnego wyroku sądu u notariusza. Gratuluję.