Skuteczność egzekucji fundusz alimentacyjny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 paź 2019, 20:53

Zadzwoniła do mnie wierzycielka, że egzekucja stała się skuteczna i że nie będzie składała wniosku na nowy okres swiadczeniowy. Dłużnik ma u nas dług około 5 tys. Dzisiaj wpłynęła wpłata od komornika. Do tej pory myślałam, że egzekucja staje się skuteczna, gdy dłużnik splaci cały dług i wtedy to co wyegzekwuje komornik będzie przekazywane dla wierzycielki na poczet bieżących alimentów. Czy komornik może rozliczyć wpłatę tak, aby wpłacić do OPS część kwoty, którą wyegzekwować na poczet wypłaconych świadczeń z funduszu i resztę na poczet bieżących alimentów wierzycielce i wtedy egzekucja jest skuteczna? Czy najpierw musi spłacić fundusz i dopiero wypłacać wierzyciel e?
pracownikgops117
Praktykant
Od: 19 sie 2019, 14:34
Zajmuję się: FA

Napisano: 30 paź 2019, 20:55

Czy komornik w ciągu roku informuje nas że egzekucja stała się skuteczna?
pracownikgops117
Praktykant
Od: 19 sie 2019, 14:34

Napisano: 31 paź 2019, 8:37

to komornik decyduje o skuteczności egzekucji i gdyby tak było to mysle zeby cie poinformował, a wierzycielka jak nie chce składac wniosku to nie składa, może umowila się z dłuznikiem ,ze jej bedzie placił, różnie to bywa, komornik najcześciej wypłaca wierzycielce bieżące alimenty a reszta jak zostaje na FA
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15

Napisano: 04 lis 2019, 20:27

Dłużnik może przekazał wpłatę bezpośrednio do wierzycielki z pominięciem organu egzekucyjnego. Wierzyciel zgłosił wpłatę u komornika jako alimenty zaległe, egzekucja stała się skuteczna i został dług z FA, bo komornik 'fizycznie' tych pieniędzy nie widział ;).
Komornik powinien informować o tym, że egzekucja stała się skuteczna, w praktyce jest różnie. Pokusiłabym się o weryfikację czy czasem nie doszło do nienależnie pobranych świadczeń (przynajmniej wrzesień).

Co do dwóch ostatnich pytań, warto zajrzeć do art. 28 ustawy.
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16

Napisano: 05 lis 2019, 8:51

zgłaszam wątpliwość, jak jest zadłużenia w FA ( czy inne) chocby 1,- zł to egzekucja nie jest skuteczna, pros o wydanie zaświadczenia gdzie będzie napisane egzekucja skuteczna TAK , lub bezskuteczna -NIE i w kazdym punkcie 0,- zł, Komornik musi jeszcze wyegzekwować nalezności na FA i odsetki oraz naliczyc sobie koszty komornicze, nie sądzę, żeby to przepuścił, nic nie piszesz ,że dłuznik spłacił wam FA z pominięciem Komornika
a moje zapytanie , czy zmieniło się cos w ustawie w tym zakresie?, dawno nie bylam na szkoleniu ,może coś przeoczyłam ?
GRAS
Starszy referent

Napisano: 05 lis 2019, 19:45

GRAS pisze:
05 lis 2019, 8:51
zgłaszam wątpliwość, jak jest zadłużenia w FA ( czy inne) chocby 1,- zł to egzekucja nie jest skuteczna, pros o wydanie zaświadczenia gdzie będzie napisane egzekucja skuteczna TAK , lub bezskuteczna -NIE i w kazdym punkcie 0,- zł, Komornik musi jeszcze wyegzekwować nalezności na FA i odsetki oraz naliczyc sobie koszty komornicze, nie sądzę, żeby to przepuścił, nic nie piszesz ,że dłuznik spłacił wam FA z pominięciem Komornika
a moje zapytanie , czy zmieniło się cos w ustawie w tym zakresie?, dawno nie bylam na szkoleniu ,może coś przeoczyłam ?
bezskuteczności egzekucji –oznacza to egzekucję, wwyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych.

Więc jeśli należności wobec wierzyciela wynosi 0,00 zł, to egzekucja jest skuteczna. A to, że została zaległość z funduszu to już inny problem.
reginaaa
Stażysta
Od: 25 cze 2018, 21:16

Napisano: 06 lis 2019, 8:29

literalnie tak, co nie zmienia faktu ,ze zaległośc wobec FA ma wpływ na dalsze wypłacanie świadczeń uprawnionemu w trakcie, jeżeli wierzycielka nie składa wniosku ,to nie składa taka jej wola, może nie złozyc nawet jak ma zaległość ( nie doczytałam , że chodzi o złożenie nowego wniosku)
GRAS
Starszy referent

Napisano: 06 lis 2019, 9:46

świadczenia z FA to również zobowiązania alimentacyjne.
Jeżeli jest zadłużenie z FA nie można mówić o skuteczności
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x