śmierć wnioskodawcy a nienależnie pobrane

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Natka18
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

śmierć wnioskodawcy a nienależnie pobrane

Post autor: Natka18 »

Pani od lipca 2019 r. do maja 2021 r. miała przyznane i wypłacane 500+ na dziecko. W styczniu 2021 r. przychodzi mąż tej Pani i oświadcza, że jego żona zmarła w lutym 2020 r.. Świadczenie cały czas było wypłacane, gdyż ośrodek o śmierci nic nie wiedział. Pan składa swój wniosek na to dziecko. Czy ja dobrze myślę, że ten mąż będzie miał nienależnie pobrane świadczenie od lutego 2020 r. aż do stycznia 2021 r. ponieważ nie dochował terminu 3 miesięcy zgodnie z art. 18. 2b ?
ebk
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Re: śmierć wnioskodawcy a nienależnie pobrane

Post autor: ebk »

Ale czemu mąż ma mieć nienależnie pobrane? żona była wnioskodawcą. Nie wiem czy dobrze myślę, ale ja bym wygasiła decyzję co miała przyznane ta pani, natomiast skoro pan złożył wniosek to jemu przyznała od miesiąca złożenia wniosku.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

Absolutnie mąż nie ma NP. Teoretycznie można wymagać od banku zwrotu tych środków. Ale ogólnie sytuacja jest skomplikowana. Nie masz teraz strony postępowania ponieważ ona zmarła...
tko
Stażysta
Zajmuję się: pomocą społeczną
Kontakt:

Post autor: tko »

brak NS, gdyż nawet jakby było to zgodnie z art. 25 ust. 12 by wygasły. Zatem zostaje tylko art. 26
Natka18
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

Post autor: Natka18 »

a co z art. 25.2a ? który stanowi, że za nienależnie pobrane świadczenie nie uznaje się świadczenia przyznanego rodzicowi, który zmarł pobranego przez rodzica, któremu ustalono prawo do świadczenia na podstawie art. 18 ust. 2b ? A ten z kolei stanowi, że jeśli w okresie 3 miesięcy od dnia śmierci rodzica drugi rodzic złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia prawo ustala się od dnia śmierci rodzica, nie wcześniej niż od pierwszego dnia miesiąca następującego po ostatnim miesiącu, za który zmarłemu rodzicowi wypłacono ostatnie świadczenie a Pan w tym przypadku 3 miesięcznego terminu nie dochował ??
ODPOWIEDZ