ŚP a data wniosku o orzeczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 29 kwie 2021, 8:35

Wniosek o orzeczenie złożony 08.02.2021 r. ŚP od 1ego czy 8ego lutego?? Art. 24 ust. 2a "(...) prawo to ustala się począwszy od miesiąca", nie ma mowy o "dniu miesiąca", ale jak się rozglądam po leksie, to sądy mają inną opinię na ten temat. Jak robicie Wy? Potrzebuję bardzo szybkiej odpowiedzi, z góry pięknie dziękuję :)
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2021, 9:36

art. 24 ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych
Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.
art. 24 ust. 2aww ustawy
Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

czy widzisz jakieś różnicę w zapisie / we fragmencie począwszy od miesiąca (w obu zacytowanych wyżej art. 24 ust. 2 oraz art. 24 ust. 2a) przy ustalaniu daty od kiedy należy przyznać prawo do wnioskowanego świadczenia ?
Skoro mając dostarczone przez wnioskodawcę "stare" ale obowiązujące orzeczenie, przyznajesz prawo do ŚP i nie masz problemu z datą jego przyznania, to w czym widzisz problem, w związku z zapisem w art. 24 ust. 2a i dostarczeniem nowego orzeczenia, skoro jest on (ten zapis dotyczący daty początkowej przyznania ŚP) identycznie brzmiący jak w art. 24 ust. 2
Szukasz gdzieś po LEXach, a wystarczyłoby zrozumieć zapisy obu artykułów
Poza tym miesiąc nie zaczyna się od 15 lub 24 dnia tylko i wyłącznie od 1, ale dla pewności sprawdź bo mogę się mylić.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 29 kwie 2021, 11:55

Krzysztof pisze:
29 kwie 2021, 9:36
Poza tym miesiąc nie zaczyna się od 15 lub 24 dnia tylko i wyłącznie od 1, ale dla pewności sprawdź bo mogę się mylić.
Dziękuję i rozumiem, że od tej dawki sarkazmu poprawia się Panu samopoczucie. Zatem, miłego dnia :)
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2021, 12:13

Bazyl pisze:
29 kwie 2021, 8:35
Wniosek o orzeczenie złożony 08.02.2021 r. ŚP od 1ego czy 8ego lutego?? Art. 24 ust. 2a "(...) prawo to ustala się począwszy od miesiąca", nie ma mowy o "dniu miesiąca", ale jak się rozglądam po leksie, to sądy mają inną opinię na ten temat. Jak robicie Wy? Potrzebuję bardzo szybkiej odpowiedzi, z góry pięknie dziękuję :)
Od 01-02-2021r. Zawsze od pierwszego dnia miesiąca. Chyba że w polu "ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od np. 08-02-2021r." to wtedy od daty ustalonego stopnia, bo od tej daty osoba spełnia przesłankę posiadania znacznego stopnia
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 29 kwie 2021, 15:07

PaulinaAmela pisze:
29 kwie 2021, 12:13
Bazyl pisze:
29 kwie 2021, 8:35
Od 01-02-2021r. Zawsze od pierwszego dnia miesiąca. Chyba że w polu "ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od np. 08-02-2021r." to wtedy od daty ustalonego stopnia, bo od tej daty osoba spełnia przesłankę posiadania znacznego stopnia
Proszę wskazać przepis z którego wynika to co napisałaś.
Jeszcze raz przypomnę, że art. 24 ust. 2a ww ustawy przewiduje:
Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Proszę Was, ja mogę coś źle zrozumieć lub czegoś nie doczytać, bo nie jestem pracownikiem organu orzekającego w danej sprawie, ale Wy jako pracownicy organów administracji publicznej powinniście mieć przepisy obcykane na które się powołujecie wydając decyzje.
Powiatowy Lekarz wydał orzeczenie ustalając w nim niepełnosprawność od jakiegoś dnia lub ustalając znaczny stopień niepełnosprawności od jakiegoś dnia, ale prawo do świadczenia przyznaje się od miesiąca złożenia wniosku do tego Powiatowego Lekarza w celu ustalenia niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
Naprawdę Wam tak trudno zrozumieć słowo pisane ?
Jeśli się wygłupiłem to bardzo proszę , aby ktoś światły mnie poprawił to posypię sobie głowę popiołem i przeproszę za wprowadzanie w błąd.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 kwie 2021, 10:53

[/quote]

Zgodzę się z Panią PaulinaAmela. Tak samo orzeka nasze SKO.
OPS-RIA
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:25
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 30 kwie 2021, 11:32

OPS-RIA pisze:
30 kwie 2021, 10:53
Zgodzę się z Panią PaulinaAmela. Tak samo orzeka nasze SKO.
[/quote]
No to jeszcze raz przypomnę, że art. 24 ust. 2a ww ustawy przewiduje:

Reasumując - . . . . prawo do ŚP ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności., a nie od dnia wskazanego w polu "ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od"
Powiatowy Lekarz orzecznik wydaje orzeczenie o stopniu niepełnosprawności na podstawie dokumentacji chorobowej danej osoby z okresu przed złożeniem wniosku do tego Lekarza Orzecznika (gdy osoba chora już była chora, a tenże Lekarz Orzecznik wydaje orzeczenie o stopniu niepełnosprawności w danym dniu, który wskazany jest jednoznacznie w art. 24 ust. 2a (licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności) a nie od daty ustalenia stopnia znacznego. Ustalenie stopnia w określonej dacie następuje w Orzeczeniu, które następnie jest wydane i to właśnie data wydania tego orzeczenia Was wiąże.
Podobna sytuacja jak u Was, gdy prowadzicie postępowanie przez 29 dni, ale decyzje wydajecie w 30 dniu, czyli stan faktyczny ujęty w decyzji musi być tym na dzień wydania decyzji.
Tylko dwa przepisy określają od kiedy organ ma obowiązek przyznać prawo do świadczeń.
Tj. w art. 24 ust. 2 oraz w art. 24 ust. 2a ww ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Czy w którymś z tych artykułów jest jednoznacznie wskazane, że należy przyznać od dnia ustalenia stopnia niepełnosprawności, czy może jednoznacznie w przepisie art. 24 ust. 2a wskazuje się, że należy ŚP przyznać począwszy od miesiąca złożenia wniosku do Lekarza Orzecznika o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.

Przecież, jak zawsze wskazujecie, macie obowiązek orzekać wyłącznie na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów, czy przepis art. 24 ust. 2a jest dla Was niezrozumiały ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 kwie 2021, 13:00

Szanowny Panie, a jak Pan rozumie przepis art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, który mówi m.in. źe świadczenie pielęgnacyjne przysługuje opiekunowi, jeżeli nie podejmuje zatrudnienia w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. Organ orzekający ws. niepełnosprawności z jakiegoś powodu uznał, że znaczny stopień niepełnosprawności datuje się od konkretnego dnia (danego dnia mogła nastąpić jakaś okoliczność która spowodowała tą niepełnosprawność np. wypadek samochodowy czy jakiekolwiek inne zdarzenie losowe). Czyli w przypadku tej hipotetycznej osoby w okresie od dnia 01-02-2021r. do dnia 07-02-2021r. w/w osoba nie była niepełnosprawna w stopniu znacznym, a np. opiekun mógł podjąć się tej opieki później. Zazwyczaj Organy orzekające o niepełnosprawności jeśli nie są w stanie podać konkretnej daty powstania stopnia niepełnosprawności podają datę z początkiem miesiąca złożenia wniosku.
Nie jest Pan pracownikiem organów orzekających w sprawach świadczeń opiekuńczych i nie musi Pan wiedzieć (choć jak wiadomo nieznajomość prawa szkodzi i nie jest żadnym usprawiedliwieniem), ale jeśli już Pan próbuje wytykać na siłę błędy to proszę pomyśleć zanim oskarży Pan kogoś o niekompetencję.
PaulinaAmela
Stażysta

Napisano: 30 kwie 2021, 13:15

PaulinaAmela pisze:
30 kwie 2021, 13:00
Szanowna Pani niech się nie ośmiesza, bo jakby miało być tak, jak Szanowna Pani sobie wymyśliła, to w sytuacji, kiedy orzeczenie wydano dzisiaj, w którym w polu o którym wyżej mowa, wpisana będzie data stwierdzenia stopnia znacznego sprzed 10 lat wstecz, to Szanowna Pani musiałaby wg swojego toku rozumowania, przyznać prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, nie od miesiąca złożenia wniosku z dokumentacja choroby do Lekarza Orzecznika tylko od dnia sprzed 10 lat.
Wymyśliła Pani Szanowna nowy przepis.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 30 kwie 2021, 13:44

Nie wiem, gdzie Pan sobie wyczytał to co właśnie mi Pan wkłada w usta :lol:, ale ja takich bzdur nie napisałam. Odnoszę się do przesłanki legitymowania się znacznym stopniem niepełnosprawności przez osobę wymagającą opieki, nie pomijając art. 24 ust. 2a. Przemyśli to sobie Pan, a ja kończę tą dyskusję, bo nic nie wnosi w temacie przyznawania świadczeń.
PaulinaAmela
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x