ŚP, a hodowla kotów rasowych. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 mar 2014, 12:37

Witam,

Jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym, mam kotkę rasową i chciałam ją rozmnożyć co wiąże się z założeniem hodowli kotów w Polskim Związku Felinologicznym, otrzymaniem przydomku hodowlanego itd.
Status związku jasno określa, ze kota można rozmnożyć z miłości- nie dla pieniędzy i tez kasy z tego nie ma.
Po zarejestrowaniu hodowli w PZF trzeba też opłacać podatek od kotki jako -dział specjalne produkcji rolnej-coś około 20 zł rocznie.
Nie rejestruję się hodowli jako działalność gospodarczą.
Moje pytanie brzmi-
-czy jak z miłości dopuszczę swoja kotkę i założę hodowlę kotów rasowych to nie zabierze mi nikt ŚP?

Zależy mi na pilnej odpowiedzi-dziękuję :)
~Anna

Napisano: 17 mar 2014, 12:39

moim zdaniem nie utracisz prawa ;))
~nowa2

Napisano: 17 mar 2014, 12:44

Prowadzenie takiej hodowli / dział specjalny produkcji rolnej/ w rozumieniu naszej definicji nie jest zatrudnieniem.
~ifka

Napisano: 17 mar 2014, 13:15

Czyli nie będę mieć problemów-dziękuję :)
~Anna

Napisano: 17 mar 2014, 17:45

Ja mam też pytanie - pobieram świadczenie na syna który jest na rencie socjalnej a obecnie podjął zatrudnienie w zakładzie pracy chronionej przy komputerze - czy ja stracę świadczenie pielęgnacyjne ?
~basia

Napisano: 17 mar 2014, 21:18

absolutnie. Syn ma prawo pracować. Ustawa tego nie zabrania. Tak, ze spokojnie. O ile nadal spełniasz zapis ar. 17 ustawy świadczenie Ci przysługuje.
~sipera

Napisano: 18 mar 2014, 0:27

koty rasowe zhodowliz rodowodem sprzedajesie za niezla kase.Przy kociakach w hodowli jest sporo pracy...Zarabiac kase bedziesz.
~jaja

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x