Osoba pobiera rentę, składa wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na córkę ( orzeczenie , spełnia warunki). Co w takim przypadku, czy można przyznać jej ŚP i co musi zrobić. Mam m.in na myśli wyrok Trybunału Konstytucyjnego.
Podstawą do odmowy od stycznia tego roku nie może być fakt pobierania renty z tyt. częściowej niezdolności do pracy. Rozumiem był wywiad, który potwierdził sprawowanie opieki i uznajesz, że Pani zrezygnowała z zatrudnienia lub go nie podejmuje w celu sprawowania opieki. Jak tak to przyznajesz. Wprost podstawy nie ma aby pomniejszać świadczenie.
Nie dawało mi to spokoju bo emeryt nie może pobierać SP, najpierw musi zawiesić do niej prawo. Bezzasadnym było by dawać osobie SP i dodatkowo mogłaby poobierać rentę. Jest to naruszenie zasady równości. Pogrzebałem bardziej skłaniam się do tego co napisał sąd w w/w wyroku. Nie ma możliwości wypłaty SP i renty. Rybki albo akwarium. Zawieszasz prawo do renty dostajesz SP. Jest więcej podobnych wyroków trzeba poszukać.
Wskazany wyrok nie ma już żadnego zastosowania.
Od 9.01.2020r. obowiązuje wyrok TK z dnia 26 czerwca 2019r. sygn.akt SK 2/17 .... przy rencie z częściowej niezdolności do pracy przysługuje świadczenie pielęgnacyjne w pełnej wysokości.
Nie macie czego szukać bo to jest obowiązujące na dzień dzisiejszy prawo... art.17 ust.ust.5 pkt 1 lit a....został zmieniony