ŚP a renta "częściowa" - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 lis 2021, 22:13

Witam,

Mam pytanie o "zbieg świadczeń", który został zniesiony.

Z dniem 9 stycznia 2020 roku, wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 26 czerwca 2019 r., sygn. akt SK 2/17 (Dz.U. z 2019 r. poz. 1257), przepis art. 17 ust. 5 pkt lit. a u.ś.r. częściowo (w zakresie dotyczącym renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy), został uznany za niezgodny z art. 71 ust. 1 zdanie drugie ustawy z dnia 2 kwietnia 1997 r. - Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (Dz.U. Nr 78 poz. 483 ze zm.) - dalej Konstytucja RP, w związku z art. 32 ust. 1 Konstytucji RP. Tym samym został usunięty z porządku prawnego, w tym z ustawy o ś.r.

Stąd pytanie:

W jaki sposób traktujecie dotychczasowych beneficjentów ŚP z rentą częściową.

1. Czy stosujecie się do Wyroku TK, uchylającego ze stosowania ustawy przepis w zakresie renty częściowej ? Tj. pozwalacie na dalsze pobieranie obydwu świadczeń, zgodnie z przywołanym wyrokiem ?

2. Czy wydajecie wobec nich decyzje :
- umarzającą/zmieniającą/uchylającą prawo do ŚP po uzyskaniu prawa do renty częściowej w trakcie uprawnienia do ŚP?

Jeśli tak, to dlaczego właśnie taką.

Jeśli pkt. 2 - DLACZEGO nie stosujecie się do ww. Wyroku TK ?
pajewo2020
Praktykant
Od: 03 gru 2020, 18:43
Zajmuję się: SW

Napisano: 06 lis 2021, 14:09

Naprawdę NIKT ??
się nie wypowie ? czy w takiej sytuacji odbieracie ŚP odsyłając do SKO (jaką decyzją), czy pozostawiacie obydwa świadczenia ?
pajewo2020
Praktykant

Napisano: 08 lis 2021, 9:38

Skoro przepis został usunięty wyrokiem TK to nie można go stosować.
Ja mam 1 taki przypadek i normalnie płacę całe świadczenie pielęgnacyjne
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 08 lis 2021, 15:56

~o~ pisze:
08 lis 2021, 9:38
Skoro przepis został usunięty wyrokiem TK to nie można go stosować.
Ja mam 1 taki przypadek i normalnie płacę całe świadczenie pielęgnacyjne
Czy dobrze zrozumiałem ?
Proszę wytłumacz (nie mnie, ale innym czytającym) dlaczego, renciście ze stwierdzoną częściową niezdolnością do pracy i pobierającemu tę rentę, przyznajesz dodatkowo świadczenie pielęgnacyjne w pełnej kwocie, a nie np. w kwocie różnicy między kwotą świadczenia, a kwotą renty lub np. w pełnej kwocie, ale po wcześniejszym zawieszeniu prawa i pobierania renty ?

Oczywiście tym pytaniem i prośbą NIE CHCĘ ROBIĆ ŻADNEJ ZADYMY z Tobą, tylko proszę o więcej informacji, bo prawdopodobnie jest wiele OPSów w których nie potrafi się rozstrzygać podobnych problemów prawnych po ww wyroku TK.
Dziękuję, że zechcesz się ponownie wypowiedzieć.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 08 lis 2021, 16:38

I ja dopytam:

z jakiej części wspomnianego Wyroku TK obowiązującego od dnia 9 stycznia 2020 roku,
albo:
z jakiego przespisu ustawy o ś. r. bądź innego obowiązującego przepisu prawa (np z innej ustawy), wynika podstawa prawna do takiego traktowania wymienionych świadczeń:

tj. stawiania warunku do "pobierania obydwu świadczeń" w postaci

- zmniejszenia świadczenia pielęgnacyjnego
lub
- obowiązku zawieszenia renty ?

Dziękuję za chęć rozjaśnienia tematu innym ośrodkom.
pajewo2020
Praktykant

Napisano: 09 lis 2021, 12:34

pajewo2020 pisze:
08 lis 2021, 16:38
I ja dopytam:

z jakiej części wspomnianego Wyroku TK obowiązującego od dnia 9 stycznia 2020 roku,
albo:
z jakiego przespisu ustawy o ś. r. bądź innego obowiązującego przepisu prawa (np z innej ustawy), wynika podstawa prawna do takiego traktowania wymienionych świadczeń:

tj. stawiania warunku do "pobierania obydwu świadczeń" w postaci

- zmniejszenia świadczenia pielęgnacyjnego
lub
- obowiązku zawieszenia renty ?

Dziękuję za chęć rozjaśnienia tematu innym ośrodkom.
Jeżeli pytasz mnie to w mojej ocenie po ww wyroku TK zmienił się stan prawny (o czym zapewne wie i jest tym związany każdy organ administracji czytaj pracownik OPS) i aktualnie opiekun rencista z Orzeczeniem częściowej niezdolności do pracy, wnioskując o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego powinien otrzymać pełną kwotę świadczenia pielęgnacyjnego.
W rezultacie będzie otrzymywał pełną kwotę renty oraz pełną kwotę świadczenia pielęgnacyjnego.

p.s. miałem nadzieję, że ~o~ zechce napisać coś więcej, ale widzę, że nic nie widzę :mrgreen:
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 09 lis 2021, 13:12

I chyba NIE ZOBACZYSZ > bo takiej podstawy prawnej NIE MA.

Choć w wiadomościach prywatnych sam moderator forum "pochwalił się",
że odbiera ŚP ewentualnie stawia "warunek" otrzymania ŚP - zawieszenie renty.

nie ważne, że nie posiada ŻADNEJ podstawy prawnej takiego działania

KTO mu zabroni...

miszcz!!
pajewo2020
Praktykant

Napisano: 09 lis 2021, 13:27

Ale otrzymałam też inną, ratującą oblicze OPS odpowiedź.

Mam nadzieję, że autor nie pogniewa się że ją zacytuję.

Bo stanowi wzór postępowania w przypadku "zbiegu" tych 2 świadczeń, który to "zbieg świadczeń" z dniem 9 stycznia 2020 zniósł Wyrok TK -

- dla osób które mają "wątpliwości" jak stosować przepisy prawa:

"W związku z tym, że renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy nie jest w świetle orzeczenia TK przeszkodą do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego, przyznajemy je w pełnej kwocie niezależnie od pobieranej renty.
W sytuacjach, których wyrok nie dotyczył (emerytura, renta z tytułu całkowitej niezdolności do pracy) nadal odmawiamy prawa do świadczenia, jednak nasze SKO powołując się na orzecznictwo WSA nakazuje nam powiadomić stronę o możliwości dokonania wyboru korzystniejszego świadczenia i zawieszenia prawa do tych świadczeń. W takich sytuacjach wypłata jest możliwa od miesiąca wstrzymania wypłaty świadczenia z ZUS. Przy czym, zaznaczam, robimy to wyłącznie jako realizacja wytycznych SKO/WSA."
pajewo2020
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x