ojciec zawiesił działalność gospodarczą z powodu opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym, przyznaliśmy świadczenie pielęgnacyjne, mam pytanie, kto za niego płaci składki społeczne i składki zdrowotne, może podacie przepis bo ojciec się upiera, że to my mamy płacić
spoleczne - jesli nie ma wymaganego okresu i przyznaliscie swiadczenie to wy, a zdrowotne , jesli pan ma zone - to powinien miec przy zonie (status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej zwalnia organ wlasciwy z oplacania skladki zdrowotnej za osobe pobierajaca swiadczenie opiekuncze), chyba ze pan nie ma zony - to wtedy tez wy
wydaje mi się, że on nadal powinien sam sobie opłacać składkę społeczną albo budżet za niego a nie my, bo nie wyrejestrował tylko zawiesił, a jak zawiesił to i tak podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu 6a 1/1 ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych oraz 6 2b wójt nie opłaca, ale może się mylę
ty nie oplacasz wtedy kiedy jest inny tytul ubezpieczenia, jesli facet zlozy w zus oswiadczenie ,ze chce zeby mu oplacano skladki z budzetu panstwa w zwiazku z opieka nad dzieckiem do lat 3 i zawieszeniem z tego powodu dzialalnosci - to ok, ale jesli takiego oswiadczenia nie zlozy, to chyba nie bedziesz miala wyjscia ..a czy on musi w zus zlozyc takie oswiadczenie jesli otrzymal SP to nie wiem
mając zawieszoną działalnosc nie opłaca sie samodzielnie składek żadnych,Zus moze oplacac ,jesli działalnosc została zawieszona ze wzgledu na opieke nad dzieckiem i o ile ten człowiek wystąpil do Zus z wnioskiem o opłacanie przez panstwo w ciagu 7 dni od dnia zawieszenia.