ŚP decyzja odmowna dla opiekuna prawnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 kwie 2014, 9:36

Proszę o pomoc, bo to mój pierwszy tak skomplikowany "przypadek". Kobieta jest opiekunem prawnym ciotki. Ciotka nie ma męża ani dzieci. Jest stare orzeczenie z ZUS, na którym jest napisane, że inwalidztwo istnieje od NADAL. Opiekun prawny twierdzi, że ciotka jest niepełnosprawna od dziecka. Złożyła wniosek o ŚP. Ja robię odmowę, bo nie ma obowiązku alimentacyjnego. No i nie mam dokładnie podanego wieku w którym zaistniała niepełnosprawność. Tylko pojęcia nie mam jak do takiej decyzji się zabrać. Jaką dać podstawę? Opiekunka powiedziała, że jak ja dam odmowę to odwoła się do SKO. POMÓZCIE!!!
nowa@

Napisano: 22 kwie 2014, 9:43

Co ciebie interesuje od kiedy ciotka ma niepełnosprawność. świad.piel. nie przysługuje opiekunowi prawnemu, nie jest osobą z kręgu osób zobowiązanych do alimentacji i na tej podstawie odmawiasz przyznania świadczenia.
ira

Napisano: 22 kwie 2014, 10:10

owszem, odmawia na tej podstawie, ale zanim odmowi musi ustalic wszystko istostne dla sprawy , a to od kiedy istnieje niepelnosprawnosc osoby wymagajacej opieki jest istotne...wezwij opiekuna do dostarczenia dokumentu, z ktorego bedzie wynikalo kiedy powstala niepelnosprawnosc (to beda albo wczesniejsze orzeczenia albo zaswiadczenie z zus,jesli orzeczenia byly zusowskie) - i wezwanie pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2014, 11:10

Powiedziłam własnie żeby dostarczyć dokument potwierdzający niepełnosprawnośc od urodzenia albo żeby babka stanęła do powiatowego po nowe orzeczenie, ale opiekunka prawna uparła się że złoży to co ma i jeśli SKO podtrzyma moją decyzję to wtedy stanie przed powiatowym.PARANOJA
nowak@

Napisano: 22 kwie 2014, 12:31

ale ty nie masz mowic, tylko wezwac ja na pismie, pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia...jak nie doniesie w terminie to nie rozpatrzysz jej wniosku i nie bedzie miala od czego sie odwolac do sko
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 22 kwie 2014, 22:27

Wg mnie wystarczy jedna przesłanka do odmowy tj brak obowiązku alimentacyjnego. Poszłabym w tym kierunku. To czy niepełnosprawna jest od....nic jej nie pomoże.
Aiwa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x