Proszę o pomoc, bo to mój pierwszy tak skomplikowany "przypadek". Kobieta jest opiekunem prawnym ciotki. Ciotka nie ma męża ani dzieci. Jest stare orzeczenie z ZUS, na którym jest napisane, że inwalidztwo istnieje od NADAL. Opiekun prawny twierdzi, że ciotka jest niepełnosprawna od dziecka. Złożyła wniosek o ŚP. Ja robię odmowę, bo nie ma obowiązku alimentacyjnego. No i nie mam dokładnie podanego wieku w którym zaistniała niepełnosprawność. Tylko pojęcia nie mam jak do takiej decyzji się zabrać. Jaką dać podstawę? Opiekunka powiedziała, że jak ja dam odmowę to odwoła się do SKO. POMÓZCIE!!!
Co ciebie interesuje od kiedy ciotka ma niepełnosprawność. świad.piel. nie przysługuje opiekunowi prawnemu, nie jest osobą z kręgu osób zobowiązanych do alimentacji i na tej podstawie odmawiasz przyznania świadczenia.
owszem, odmawia na tej podstawie, ale zanim odmowi musi ustalic wszystko istostne dla sprawy , a to od kiedy istnieje niepelnosprawnosc osoby wymagajacej opieki jest istotne...wezwij opiekuna do dostarczenia dokumentu, z ktorego bedzie wynikalo kiedy powstala niepelnosprawnosc (to beda albo wczesniejsze orzeczenia albo zaswiadczenie z zus,jesli orzeczenia byly zusowskie) - i wezwanie pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia
Powiedziłam własnie żeby dostarczyć dokument potwierdzający niepełnosprawnośc od urodzenia albo żeby babka stanęła do powiatowego po nowe orzeczenie, ale opiekunka prawna uparła się że złoży to co ma i jeśli SKO podtrzyma moją decyzję to wtedy stanie przed powiatowym.PARANOJA
ale ty nie masz mowic, tylko wezwac ja na pismie, pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia...jak nie doniesie w terminie to nie rozpatrzysz jej wniosku i nie bedzie miala od czego sie odwolac do sko
Wg mnie wystarczy jedna przesłanka do odmowy tj brak obowiązku alimentacyjnego. Poszłabym w tym kierunku. To czy niepełnosprawna jest od....nic jej nie pomoże.