ŚP i składki społeczne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 paź 2019, 7:52

Witam, mam pewien dylemat i może pomożecie.
Przyznając ŚP mam kobietę, która ma ok. 20 lat opłaconych składek (Pani nie jest pewna), jak robicie w takich przypadkach? Razem ze świadczeniem przyznajecie składki czy czekacie na informacje z ZUSu i potem wyrównujecie?
Czy o przyznaniu jakichkolwiek składek informujecie stronę w decyzji czy jakąś inną informacją?
Z góry dzięki za pomoc.
KATKA89
Stażysta
Od: 18 kwie 2017, 20:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 15 paź 2019, 11:52

I jeszcze jedno: czy bierzecie od Strony świadectwa pracy w celu wysłania ich do ZUS czy nie?
KATKA89
Stażysta

Napisano: 15 paź 2019, 14:50

nikt nie siedzi w temacie?
KATKA89
Stażysta

Napisano: 15 paź 2019, 15:59

Niech Pani ci złoży oświadczenie, że ma już 20 lat składkowych, sprawdź w ZUS i najwyżej potem wyrównaj, jak się okaże, że brakuje.

O opłacaniu składek informujemy osobnym pismem.

ZUS jak potrzebuje dokumentów to wzywa klienta do uzupełnienia, ja nic nie biorę.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 paź 2019, 12:30

Nie polecam takiego postępowania.... jak składki zapłacisz z opóźnieniem to ZUS może zażądać odsetek i ciekawe z czego je zapłacisz?????
Ja nie biorę żadnych oświadczeń o stażu pracy ani świadectw pracy. Po przyznaniu świadczenia idzie zgłoszenie do ZUS i lecą składki.Wysyłam pismo do ZUS o ustalenie okresu ubezpieczenia i okresu niezbędnego do opłacania składek.
W ZUS----trwa to kilka/kilkanaście miesięcy.
Po otrzymaniu informacji z ZUS, jeżeli osoba ma wymagany okres ubezpieczenia...wyrejestrowuję osobę z ubezpieczenia i ewentualnie korekta składek.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x