ŚP na 33 letniego syna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 gru 2014, 13:12

Heja, pani będzie mi składać wniosek o ŚP na 33 letniego syna.... stopień znaczny... niepełnosprawność istnieje od 2000r. a uczniem jako tako zawodówki był do 31.08.2000r. co zrobić przyznać czy odmowa... jak to jest z tym wiekiem teraz?
-Dorcia

Napisano: 02 gru 2014, 13:15

he he musisz ustalić czy niepełnosprawność powstała jak się uczył czy już po tym fakcie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 13:51

wiem że przed końcem szkoły bo miał 9 lipca 2000 wypadek ale nie mam konkretnych dokumentów... najwyżej dam odmowę niech się odwołuje
-Dorcia

Napisano: 02 gru 2014, 14:13

-Dorcia pisze:najwyżej dam odmowę niech się odwołuje
No gratuluję podejścia :) A na jakiej podstawie dasz tą odmowę? Co zrobisz, jak SKO skieruje sprawę do ponownego rozpatrzenia?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 gru 2014, 14:38

a jak nie mam dokumentów potwierdzających ze wypadek niepełnosprawność istnieje przed ukończeniem szkoły to jak mam przyznać? potem będę wracać ze swojej kieszeni... ja gratuluję odwagi
-Dorcia

Napisano: 02 gru 2014, 14:41

to wnet tak samo co zapis: nie da się ustalić daty powstania niepełnosprawności... nie moja wina że od razu nie meli żadnego orzeczenia, a w późniejszych orzeczeniach nie napisali konkretnej daty...
-Dorcia

Napisano: 02 gru 2014, 16:21

-Dorcia pisze:a jak nie mam dokumentów potwierdzających
A to sobie zorganizuj. Wystąp do ZUS, kobitę wezwij do uzupełnienia wniosku itp.
-Dorcia pisze:to jak mam przyznać?
Jak ustalisz - to normalnie, jak nie ustalisz, to odmówisz, ale się czymś wykaż w tym postępowaniu, Twoja niewdzięczna praca na tym właśnie polega.
-Dorcia pisze:potem będę wracać ze swojej kieszeni...
Nie. Nie będziesz. Nawet w przypadku przyznania świadczenia bez podstawy prawnej czy z rażącym naruszeniem prawa to są nienależnie pobrane i kasę oddaje strona. Do bezpośredniego obciążenia pracownika który przygotował decyzję (bo wydaje wójt/burmistrz/prezydent) to jest dłuuuuuga droga i nie jest to tak oczywiste wcale.
-Dorcia pisze:gratuluję odwagi
Też bym pogratulował czegoś, ale ignorancji jednak nie wypada.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x