ŚP na dziadka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 lip 2021, 15:00

Witam, wnuczka złożyła wniosek o śp na dziadka. Poszło zlecenie na przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Moje pytanie brzmi czy poza tym wymagacie od strony oświadczeń co robią dzieci tego Pana (dlaczego nie opiekują się ojcem) czy opieracie się tylko na danych z wywiadu?
wiosenka
Praktykant
Od: 28 kwie 2021, 12:38
Zajmuję się: śr, fa

Napisano: 01 lip 2021, 15:09

Zawsze proszę też wnioskodawcę o dostarczenie oświadczeń wszystkich dzieci dziadka, żeby wykluczyć ich z opieki, ponieważ pierwszeństwo alimentacji maja dzieci wobec rodziców, a nie wnuk. Zresztą SKO zawsze podtrzymuje w mocy naszą decyzję w takich przypadkach, chyba, że wszystkie dzieci mają też stopień znaczny ;)
Monika87
Praktykant
Od: 11 cze 2018, 9:34
Zajmuję się: ŚR/DO/DG/CP/BE

Napisano: 02 lip 2021, 8:24

Monika87 pisze:Zawsze proszę też wnioskodawcę o dostarczenie oświadczeń wszystkich dzieci dziadka, żeby wykluczyć ich z opieki, ponieważ pierwszeństwo alimentacji maja dzieci wobec rodziców, a nie wnuk. Zresztą SKO zawsze podtrzymuje w mocy naszą decyzję w takich przypadkach, chyba, że wszystkie dzieci mają też stopień znaczny ;)
dokładnie wywiad wywiadem, ale jak jest wnuczka to jest co najmniej 1 dziecko
ja miałam ostatnio sytuację taką samą, fakt wnuczka opiekuje się babcią, a córka z ktorą mieszkała osoba niepełnosprawna akurat była po ciężkiej operacji, ale syn pracował, a 2 córka była za granicą. Rodzina tak ustaliła, że wnuczka ma się zająć babcią.
sko dosadnie napisało: może nie napisali że wstyd, ale coś w ten styl i że dzieci powinny czuć się zobowiązane aby zapewnić opiekę matce, nawet jeśli nie mogą osobiście, to powinny dołożyć wszelkich starań, w tym finansowych, żeby zapewnić matce godną opiekę. Z tego co pamiętam nie poszła do sądu
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 02 lip 2021, 9:08

jasiak pisze:
02 lip 2021, 8:24
Monika87 pisze:Zawsze proszę też wnioskodawcę o dostarczenie oświadczeń wszystkich dzieci dziadka, żeby wykluczyć ich z opieki, ponieważ pierwszeństwo alimentacji maja dzieci wobec rodziców, a nie wnuk. Zresztą SKO zawsze podtrzymuje w mocy naszą decyzję w takich przypadkach, chyba, że wszystkie dzieci mają też stopień znaczny ;)
dokładnie wywiad wywiadem, ale jak jest wnuczka to jest co najmniej 1 dziecko
ja miałam ostatnio sytuację taką samą, fakt wnuczka opiekuje się babcią, a córka z ktorą mieszkała osoba niepełnosprawna akurat była po ciężkiej operacji, ale syn pracował, a 2 córka była za granicą. Rodzina tak ustaliła, że wnuczka ma się zająć babcią.
sko dosadnie napisało: może nie napisali że wstyd, ale coś w ten styl i że dzieci powinny czuć się zobowiązane aby zapewnić opiekę matce, nawet jeśli nie mogą osobiście, to powinny dołożyć wszelkich starań, w tym finansowych, żeby zapewnić matce godną opiekę. Z tego co pamiętam nie poszła do sądu
Dzieci osoby niepełnosprawnej nie są stronami w postępowaniu.
Wnuk ewentualnie w Oświadczeniu wyjaśnia i wskazuje obiektywne powody, dlaczego te osoby, alimentacyjnie obowiązane przed wnukiem wobec chorej, nie są w stanie opiekować się swoją matką.
Pomoc finansowa nie zastąpi bezpośredniej stałej, ciągłej i długoterminowej opieki nad osoba chorą, która wymaga opieki ze strony drugiej osoby.
Rodzina ustaliła, że wnuczka ma się zająć babcią lub dziadkiem - obowiązek, kto może i powinien zająć się osobą chorą oraz kto może starać się o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, wynika wyłącznie z przepisów i oczywiście w określonych sytuacjach wnuczek także może otrzymać ŚP nawet w sytuacji, gdy żyją dzieci jego babci.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 02 lip 2021, 9:33

Teoretycznie tak, jednak w praktyce SKO odesłało wniosek do ponownego rozpatrzenia, ponieważ brakowało wywiadu z dziećmi babci, oświadczenia babci i wnuka były dołączone oraz wywiad u babci z wnukiem też. Jednak finalnie i tak podtrzymali w mocy naszą decyzję odmowną, ponieważ obowiązek alimentacji w pierwszej linii mają dzieci przed wnukami i jeśli nie mają możliwości fizycznej opieki to muszą zapewnić niepełnosprawnej matce inną formę np. zatrudnienie osoby trzeciej do opieki, tylko stopień znaczny mógłby wykluczyć dzieci babci z opieki. W skrócie uzasadnienie decyzji SKO. Także z mojego doświadczenia ani jeden wnuk nie miał przyznanego świadczenia pielęgnacyjnego gdy są dzieci babci.
Monika87
Praktykant
Od: 11 cze 2018, 9:34
Zajmuję się: ŚR/DO/DG/CP/BE

Napisano: 02 lip 2021, 11:21

Z mojego doświadczenia udaje się wnukom uzyskać prawo do ŚP. Nie przeprowadzaliśmy wywiadów z dziećmi, bo nie są stroną. Wywiad przeprowadza się tylko i wyłącznie z opiekunem w obecności osoby sprawującej opiekę. Wnuczek, który ubiegał się o świadczenie przedstawił pisemne oświadczenia wszystkich dzieci, że nie mogą sprawować opieki i z jakich powodów (choroba, niepełnosprawność, inne miejsce zamieszkania, praca i obowiązki rodzinne, itp.)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 02 lip 2021, 12:31

LuuLane pisze:
02 lip 2021, 11:21
... Nie przeprowadzaliśmy wywiadów z dziećmi, bo nie są stroną. ... Wnuczek, który ubiegał się o świadczenie przedstawił pisemne oświadczenia wszystkich dzieci, że nie mogą sprawować opieki i z jakich powodów (choroba, niepełnosprawność, inne miejsce zamieszkania, praca i obowiązki rodzinne, itp.)
Skoro ktoś nie jest strona to po jakie licho wypowiada się w sprawie w formie Oświadczenia, a następnie Ty, takie Oświadczenia osób niebędących stronami w sprawie, bierzesz jako dowody w rozpatrywanej sprawie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 02 lip 2021, 12:52

Krzysztof pisze:
02 lip 2021, 12:31
LuuLane pisze:
02 lip 2021, 11:21
... Nie przeprowadzaliśmy wywiadów z dziećmi, bo nie są stroną. ... Wnuczek, który ubiegał się o świadczenie przedstawił pisemne oświadczenia wszystkich dzieci, że nie mogą sprawować opieki i z jakich powodów (choroba, niepełnosprawność, inne miejsce zamieszkania, praca i obowiązki rodzinne, itp.)
Skoro ktoś nie jest strona to po jakie licho wypowiada się w sprawie w formie Oświadczenia, a następnie Ty, takie Oświadczenia osób niebędących stronami w sprawie, bierzesz jako dowody w rozpatrywanej sprawie.
Na podstawie wyraźnego żądania SKO, które wskazało konieczność złożenia takich oświadczeń przez dzieci, gdy przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 02 lip 2021, 13:01

W mojej opinii chociażby na podstawie art. 75 § 1 KPA mamy taki obowiązek
PaulinaAmela
Stażysta
Od: 30 maja 2019, 11:31
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 02 lip 2021, 14:49

PaulinaAmela pisze:
02 lip 2021, 13:01
W mojej opinii chociażby na podstawie art. 75 § 1 KPA mamy taki obowiązek
To takie produkowanie całkowicie zbędnej dokumentacji (chyba wyłącznie dla alibi) z której w procesie prowadzonego postępowania nie macie żadnego pożytku i często nie potraficie właściwie skorzystać i choćby na ich podstawie (jak już są) wyciągać właściwe wnioski by następnie ująć je w uzasadnieniu wydawanej decyzji.
LuuLane pisze: Na podstawie wyraźnego żądania SKO, które wskazało konieczność złożenia takich oświadczeń przez dzieci, gdy przekazało sprawę do ponownego rozpatrzenia.
O i wracamy do meritum tzn. wykonywania wskazań i zaleceń oraz właściwego korzystania z obowiązujących przepisów prawa materialnego w związku z prawidłową wykładnią przepisów wskazywanych Wam przez Kolegium.
Rozpatrując sprawę ponownie w tym samym stanie faktyczno-prawnym wybiórczo realizujecie zadania, które narzuciło Wam Kolegium tzn. wykonujecie wyłącznie czynności proste, łatwe przy których nie trzeba za wiele myśleć, natomiast zawsze umyka Wam istota sprawy w tym prawidłowe użycie przepisów prawa materialnego zgodne z aktualnym stanem prawnym i prawidłową wykładnią wskazaną przez Kolegium.

Omawiana sprawa dotyczy ustalenia prawa do ŚP dla wnioskodawcy, a nie ustalania osoby lub osób na których czy i w jakiej kolejności ciąży obowiązek alimentacji wobec osoby niepełnosprawnej oraz, czy pracują ile zarabiają, gdzie mieszkają lub co robią w wolnym czasie.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x