ŚP na nowych zasadach a zasiłek dla bezrobotnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 sty 2024, 11:53

Przyszła Pani z zapytaniem. Pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach (dziecko4 lata) i pyta czy gdyby przeszła na ŚP na nowe zasady to czy może zarejestrować się w Urzędzie Pracy i pobierać jednocześnie zasiłek dla bezrobotnych i świadczenie pielęgnacyjne?
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 18 sty 2024, 12:07

. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...)
2) bezrobotnym - oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 i 2 lit. a-g oraz i-m oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. ha, która bezpośrednio przed rejestracją jako bezrobotna była zatrudniona nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy, oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 3, 4 i 4a, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub w danej służbie albo innej pracy zarobkowej albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkołach dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu programu nauczania tej szkoły oraz uczącej się w branżowej szkole II stopnia i szkole policealnej, prowadzącej kształcenie w formie stacjonarnej lub zaocznej, lub w szkole wyższej, gdzie studiuje na studiach niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli:
(...)
j)nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania,
ustawa o promocji zatrudnienia

a już pomijając powyższe to z jakiego niby powodu miałaby mieć ten zasiłek dla bezrobotnych?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sty 2024, 12:35

U nas Urząd Pracy po zakończonym ŚP jeśli komuś skonczyło się ŚP a miał przez lata opłacane skł emerytalko-rentowe normalnie nalicza zasiłek dla bezrobotnych
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 18 sty 2024, 12:43

:shock: ok, ja po SP to wiem tylko o zasiłku jak podopiecznemu się umrze...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sty 2024, 12:59

U mnie też tylko zasiłek z PUP po utracie prawa do św. piel.z powodu zgonu osoby niepełnosprawnej....w innych przypadkach-nie przysługuje,
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 sty 2024, 14:08

Tom. pisze:
18 sty 2024, 12:43
:shock: ok, ja po SP to wiem tylko o zasiłku jak podopiecznemu się umrze...
dokładnie, po śmierci osoby wymagającej opieki
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 21 lis 2024, 2:56

olik pisze:
18 sty 2024, 12:35
U nas Urząd Pracy po zakończonym ŚP jeśli komuś skonczyło się ŚP a miał przez lata opłacane skł emerytalko-rentowe normalnie nalicza zasiłek dla bezrobotnych
To dlaczego tak jest że u Pana w PUP zasiłek dla bezrobotnych się nalicza a w moim przypadku również dostałam odmowę do pobierania zasiłku?
Martame96
Praktykant
Od: 20 lis 2024, 17:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 lis 2024, 4:05

olik pisze:
18 sty 2024, 12:35
Bardzo proszę o pomoc w sprawie tego zasiłku dla bezrobotnych. Otrzymywałam świadczenie pielęgnacyjne na syna przez 5 lat. Z końcem września utraciłam prawo do otrzymania tego świadczenia.(dodam iż syn otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności z powodu skrajnego wcześniactwa, ale w tej chwili syn rozwija się prawidłowo i nie ma powikłań.) Dlatego też nieubiegałam się o przedłużenie orzeczenia. Z końcem września utraciłam dochód i myślałam że otrzymam w PUP zasiłek dla bezrobotnych oczywiście do czasu znalezienia pracy.
Martame96
Praktykant
Od: 20 lis 2024, 17:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: wczoraj, 10:11

Też jestem zaskoczona, bo o tym nie wiedziałam. U nas Urząd Pracy przyznał zasiłek dla bezrobotnych w sytuacji, gdy kobieta pobierała świadczenie pielęgnacyjne na syna, nie dostał stopnia znacznego i zakończyła pobierania świadczenia pielęgnacyjnego. wystawiliśmy jej zaświadczenie o okresie pobierania
W decyzji Urzędu Pracy jest wpisane że w oparciu o art. 218 ust. 1 i 2 ustawy o rynku pracy zasiłek należy się osobie która przez co najmniej 365 dni poprzedzających dzień rejestracji był zatrudniona i osiągała wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, w okresy o których mowa powyżej zalicza się również okresy pobierania świadczenia pielęgnacyjnego.
do tego ma wydłużony okres pobierania, bo ma Kartę Dużej Rodziny.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: wczoraj, 14:08

paulina124 pisze:
wczoraj, 10:11
Też jestem zaskoczona, bo o tym nie wiedziałam. U nas Urząd Pracy przyznał zasiłek dla bezrobotnych w sytuacji, gdy kobieta pobierała świadczenie pielęgnacyjne na syna, nie dostał stopnia znacznego i zakończyła pobierania świadczenia pielęgnacyjnego. wystawiliśmy jej zaświadczenie o okresie pobierania
W decyzji Urzędu Pracy jest wpisane że w oparciu o art. 218 ust. 1 i 2 ustawy o rynku pracy zasiłek należy się osobie która przez co najmniej 365 dni poprzedzających dzień rejestracji był zatrudniona i osiągała wynagrodzenie w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, w okresy o których mowa powyżej zalicza się również okresy pobierania świadczenia pielęgnacyjnego.
do tego ma wydłużony okres pobierania, bo ma Kartę Dużej Rodziny.
ustawa się zmieniła chyba jakoś po 01-06-2025 i teraz jest nie tylko po zgonie i zakończeniu SP ale i np po końcu orzeczenia
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x