ŚP na nowych zasadach a zasiłek dla bezrobotnych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 sty 2024, 11:53

Przyszła Pani z zapytaniem. Pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach (dziecko4 lata) i pyta czy gdyby przeszła na ŚP na nowe zasady to czy może zarejestrować się w Urzędzie Pracy i pobierać jednocześnie zasiłek dla bezrobotnych i świadczenie pielęgnacyjne?
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 18 sty 2024, 12:07

. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
(...)
2) bezrobotnym - oznacza to osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 1 i 2 lit. a-g oraz i-m oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 2 lit. ha, która bezpośrednio przed rejestracją jako bezrobotna była zatrudniona nieprzerwanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez okres co najmniej 6 miesięcy, oraz osobę, o której mowa w art. 1 ust. 3 pkt 3, 4 i 4a, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub w danej służbie albo innej pracy zarobkowej albo jeżeli jest osobą niepełnosprawną, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia co najmniej w połowie tego wymiaru czasu pracy, nieuczącą się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkołach dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu programu nauczania tej szkoły oraz uczącej się w branżowej szkole II stopnia i szkole policealnej, prowadzącej kształcenie w formie stacjonarnej lub zaocznej, lub w szkole wyższej, gdzie studiuje na studiach niestacjonarnych, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukującą zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, jeżeli:
(...)
j)nie pobiera, na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego lub dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania,
ustawa o promocji zatrudnienia

a już pomijając powyższe to z jakiego niby powodu miałaby mieć ten zasiłek dla bezrobotnych?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sty 2024, 12:35

U nas Urząd Pracy po zakończonym ŚP jeśli komuś skonczyło się ŚP a miał przez lata opłacane skł emerytalko-rentowe normalnie nalicza zasiłek dla bezrobotnych
olik
Referent
Od: 16 paź 2017, 14:58
Zajmuję się: księgowość, świadczenia rodzinne

Napisano: 18 sty 2024, 12:43

:shock: ok, ja po SP to wiem tylko o zasiłku jak podopiecznemu się umrze...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 sty 2024, 12:59

U mnie też tylko zasiłek z PUP po utracie prawa do św. piel.z powodu zgonu osoby niepełnosprawnej....w innych przypadkach-nie przysługuje,
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 sty 2024, 14:08

Tom. pisze:
18 sty 2024, 12:43
:shock: ok, ja po SP to wiem tylko o zasiłku jak podopiecznemu się umrze...
dokładnie, po śmierci osoby wymagającej opieki
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 21 lis 2024, 2:56

olik pisze:
18 sty 2024, 12:35
U nas Urząd Pracy po zakończonym ŚP jeśli komuś skonczyło się ŚP a miał przez lata opłacane skł emerytalko-rentowe normalnie nalicza zasiłek dla bezrobotnych
To dlaczego tak jest że u Pana w PUP zasiłek dla bezrobotnych się nalicza a w moim przypadku również dostałam odmowę do pobierania zasiłku?
Martame96
Praktykant
Od: 20 lis 2024, 17:24
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 21 lis 2024, 4:05

olik pisze:
18 sty 2024, 12:35
Bardzo proszę o pomoc w sprawie tego zasiłku dla bezrobotnych. Otrzymywałam świadczenie pielęgnacyjne na syna przez 5 lat. Z końcem września utraciłam prawo do otrzymania tego świadczenia.(dodam iż syn otrzymała orzeczenie o niepełnosprawności z powodu skrajnego wcześniactwa, ale w tej chwili syn rozwija się prawidłowo i nie ma powikłań.) Dlatego też nieubiegałam się o przedłużenie orzeczenia. Z końcem września utraciłam dochód i myślałam że otrzymam w PUP zasiłek dla bezrobotnych oczywiście do czasu znalezienia pracy.
Martame96
Praktykant
Od: 20 lis 2024, 17:24
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x