Ja nie zrobiłam wywiadu akurat mam odmówkę na nowych zasadach i sprawa idzie do SKO zobaczymy co powiedzą.tynaaaaaa pisze: ↑15 sty 2024, 11:47Powiedzcie mi czy robicie jakiś wywiad przy przyznawaniu świadczenia pielęgnacyjnego na nowych zasadach ? Podobno niektóre ośrodki wołają aby złożyć wyjaśnienia czy strona faktycznie sprawuje opiekę jeśli pracuje.. W mojej ocenie to zbędne ale może jednak się mylę?
Ja mam już kilka wniosków na nowych zasadach na dzieci. Może ktoś jeszcze się wypowie?AgiBagi pisze: ↑15 sty 2024, 13:07Ja nie zrobiłam wywiadu akurat mam odmówkę na nowych zasadach i sprawa idzie do SKO zobaczymy co powiedzą.tynaaaaaa pisze: ↑15 sty 2024, 11:47Powiedzcie mi czy robicie jakiś wywiad przy przyznawaniu świadczenia pielęgnacyjnego na nowych zasadach ? Podobno niektóre ośrodki wołają aby złożyć wyjaśnienia czy strona faktycznie sprawuje opiekę jeśli pracuje.. W mojej ocenie to zbędne ale może jednak się mylę?
Aneczka001 pisze: ↑16 sty 2024, 0:42Wiem, że ten temat był już poruszany i była odpowiedź, ale dalej nie rozumiem i nie mogę znalesc żadnego art dlaczego osobie, która pierwszy raz złożyła wniosek o śp na nowych zasadach, a orzeczenie ma wydane w listopadzie nie możemy wyrównać za te 2 mc wstecz. Chodzi mi o art 24 ust 2a.
Jakiś czas temu mieliśmy szkolenie z Wardachem i według tego co mówił to możemy wyrównać. Zastanawiam się czy czegoś nie dopowiedział np że dotyczy to osób które już miały kiedyś to świadczenie prxyznsbe, czy tak to ujął że obie z koleżanką zrozumiałyśmy identycznie. Chciałabym znać jakąś konkretnie podstawę prawną, że nie mogę wyrównać. Pani nigdy nie pracowała. Zresztą, pracujemy na systemie Amazis i system mimo, że wprowadzamy świadczenie na młodych zasadach to wyrównuje i przyznaje też za listpad i grudzień. Bardzo proszę o wyjaśnienie bo może zwyczajnie czegoś nie dostrzegam i nie daje mi to spokoju.