Pani złożyła w styczniu 2024 wniosek na ś.pielęgnacyjne na nowe zasady po raz pierwszy (przed 31.12. nie pobierała żadnych świadczeń zależnych od niepełnosprawności dziecka, dziecko do 18 roku życia). Orzeczenie dziecka jest z datą grudnia 2023, wniosek na komisję był złożony w listopadzie 2023. Czy w tym przypadku mogę od razu wydać decyzję przyznającą od 01.01.2024 nie sugerując się datą orzeczenia i komisji, czy jednak muszę zrobić odmowę na listopad-grudzień 2023 i przyznanie od stycznia 2024?
Pani chce pierwszy raz ubiegać się o ŚP na nowych zasadach. Jest obecnie na zas. macierzyńskim, a nastepnie przejdzie na wychowawczy na to dziecko niepelnosprawne. W takim przypadku przysługuje ŚP? Albo gdyby była na urlopie na inne dziecko?
art. 17 usty. 5 pkt 2 ŚP "nie przysługuje jeżeli osoba wymagajaca opieki przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę osobom niepełnosprawnym" - jak postąpić w przypadku dziecka przebywająego 5 dni w ośrodku szkolno wychowawczym skoro w ustawie nie jest określony czas przebywania w takiej placówce a mam wniosek pracujacej matki której dziecko od poniedziałku do piątku przebywa w placówce
ok, wykroiłam kawałek który mnie interesował
Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
2)osoba wymagająca opieki została umieszczona lub przebywa w domu pomocy
społecznej, zakładzie opiekuńczo-leczniczym, zakładzie pielęgnacyjno-
-opiekuńczym, placówce zapewniającej całodobową opiekę osobom
niepełnosprawnym, przewlekle chorym lub osobom w podeszłym
wieku, o której mowa w przepisach o pomocy społecznej, zakładzie karnym,
zakładzie poprawczym, areszcie śledczym albo schronisku dla nieletnich;
a zatem jak sie do tego ma przebywanie osoby niepełnosprawnej w sosw przez 5 dni w tygodniu ?
ok, już załapałam, czyli jesli ośorodka nie ma w rejestrze placówek całodobowych to znaczy że jest ok i można przyznać
Ostatnio zmieniony 25 sty 2024, 10:51 przez Kalina Druga, łącznie zmieniany 1 raz.