podstawa ok. a kwota składki? Pomniejszamy proporcjonalnie?
dziękuje.POCAHONTAS pisze: ↑26 lip 2024, 9:002988:31x16 - to Twoja podstawa - 1542,20
składka zdrowotna 1542,20 x 9%
składka społeczna - 1542,20 x 27,52%
nie opłacasz składek jak ma inny tytuł do tych składek.
To moja opinia
Niestety, jak nie zmieściła się w 3 miesiącach od wydania (nie ostateczności) nowego ostatecznego orzeczenia, to warunku do zachowania praw nabytych nie spełnia. Jedyne czego możnaby spróbować, to niech złoży 2 wnioski: o ŚPS oraz o ŚPN z pismem, że w przypadku zbiegu prawa wybiera ŚPS, potem odmowa na ŚPS i zawieszenie postępowania o ŚPN i niech się odwołuje. Myślę, że w sądzie ma spore szanse ale to potrwa, długo potrwa.kapelusia pisze: ↑26 lip 2024, 10:11Mam pytanko, Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach miała wcześniej przedłużone do września , ale wyrobiła nowe orzeczenie i złożyła o ŚP. Tylko teraz mam zgłostkę bo według art. 63 ona miała 3 miesiące od wydania orzeczenia i złożenie do mnie wniosku żeby mieć kontynuację a orzeczenie wydane 10 kwietnia to termin już minął i co teraz musi na nowych??? Czy może bierzecie kiedy ostateczne orzeczenie bo tak jest w decyzji przedłużającej do 30 września i od tej daty się liczy no przyznam że idzie zgłupieć.
Jeszcze jedna sprawa. Jeżeli nie dostarczyła nowego orzeczenia i nie złożyła nowego wniosku w terminie 3 miesięcy a było przedłużenie COVID-owe, to ma nienależnie pobrane.JLP pisze: ↑06 sie 2024, 9:26Niestety, jak nie zmieściła się w 3 miesiącach od wydania (nie ostateczności) nowego ostatecznego orzeczenia, to warunku do zachowania praw nabytych nie spełnia. Jedyne czego możnaby spróbować, to niech złoży 2 wnioski: o ŚPS oraz o ŚPN z pismem, że w przypadku zbiegu prawa wybiera ŚPS, potem odmowa na ŚPS i zawieszenie postępowania o ŚPN i niech się odwołuje. Myślę, że w sądzie ma spore szanse ale to potrwa, długo potrwa.kapelusia pisze: ↑26 lip 2024, 10:11Mam pytanko, Pani złożyła wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach miała wcześniej przedłużone do września , ale wyrobiła nowe orzeczenie i złożyła o ŚP. Tylko teraz mam zgłostkę bo według art. 63 ona miała 3 miesiące od wydania orzeczenia i złożenie do mnie wniosku żeby mieć kontynuację a orzeczenie wydane 10 kwietnia to termin już minął i co teraz musi na nowych??? Czy może bierzecie kiedy ostateczne orzeczenie bo tak jest w decyzji przedłużającej do 30 września i od tej daty się liczy no przyznam że idzie zgłupieć.
wątpliwe, już jest sporo orzeczeń SA, że jak kolejne orzeczenie jest kwalifikujące to fakt jego niezgłoszenia nie skutkuje uznaniem wypłąconych potem świadczeń za NP