Wnioski na świadczenie pielęgnacyjne złożone w starym roku ( 28.12.2023 r. ) rozpatrujemy na starych zasadach a wydając decyzję stosujemy art. 17 w brzmieniu ustawy do 31.12.2023 r. i art. 63 ustawy o świadczeniu wspierającym?
A czy przy składaniu wniosku o nowe ŚP będziecie przyjmować oświadczenie, że wnioskodawca ma opłacane składki społeczne u pracodawcy? Czy sami możemy sprawdzać zatrudnienie? a jak ktoś straci pracę np. to sam ma zgłosić, że chce opłacania składki społecznej?
wnioskodawczyni ma przyznane prawo do świadczenia pielegnacyjnego na dorosłego syna na podstawie orzeczenia z powiatowego zespołu ds. orzekania do 31 stycznia 2024 r. Syn ma również orzecznie z ZUS o trwałej niezdolności do samodzielnej egzeystencji i trwałej niezdolności do pracy wydane w 2022 roku.
Czy ja mogę przyznać jej w lutym świadczenie pielegnacyjne na podstawie orzeczenia ZUS ??
to już dawno powinno być zmienione....
szczerze to nie bardzo widzę taką możliwość, przepisy w kwestii kontynuacji uprawnień są dość precyzyjne.... jeszcze zmianą w styczniu może ale też mam duże wątpliwości....
to już dawno powinno być zmienione....
szczerze to nie bardzo widzę taką możliwość, przepisy w kwestii kontynuacji uprawnień są dość precyzyjne.... jeszcze zmianą w styczniu może ale też mam duże wątpliwości....
gdybym otrzymała orzeczenie ZUS w grudniu mogłabym zmienić decyzję tylko na podstawie art 32 ust. 1, 1a, 1b i 1c ?