ŚP - pytanie - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 18 lis 2021, 16:07

Nigdy nie pracował, ja pracowałem 6 lat legalnie, Tylko nie zrezygnowałem ze względu na opiekę. Po prostu pracowałem wcześniej niż osoba dostała stopień znaczny, gdy pracowałem miała umiarkowany.
Horison
Praktykant
Od: 16 lis 2021, 18:16
Zajmuję się: Praca w domu

Napisano: 19 lis 2021, 8:54

ok
no właśnie nie zrezygnowałeś ze względu na opiekę i ten facet o którym pisze też nie zrezygnował ze względu na opiekę bo nigdy nie pracował, ustawa dopuszcza rezygnację z pracy lub nie podejmowanie pracy /aktualnie/
Ważne że teraz nie pracujesz, ojciec ma orzeczenie znaczne , składasz wniosek i wszystko
napisz w oświadczeniu celem wyjaśnienia że nie możesz OBECNIE podjąć pracy bo ojciec wymaga opieki,i teraz nastąpiła konieczność opieki, stan zdrowia pogarsza się , nieważne kiedy miał orzeczenie o znacznym , bo jeden o znacznym jest leżący, albo zero kontaktu a drugi jak u nas 5 km przyjeżdżał rowerem po zasiłek do kasy, także data wydania orzeczenie nie jest najważniejsza
Just5
Stażysta
Od: 21 lut 2018, 16:54
Zajmuję się: Św

Napisano: 23 lis 2021, 8:51

Just5 pisze:ok
no właśnie nie zrezygnowałeś ze względu na opiekę i ten facet o którym pisze też nie zrezygnował ze względu na opiekę bo nigdy nie pracował, ustawa dopuszcza rezygnację z pracy lub nie podejmowanie pracy /aktualnie/
Ważne że teraz nie pracujesz, ojciec ma orzeczenie znaczne , składasz wniosek i wszystko
napisz w oświadczeniu celem wyjaśnienia że nie możesz OBECNIE podjąć pracy bo ojciec wymaga opieki,i teraz nastąpiła konieczność opieki, stan zdrowia pogarsza się , nieważne kiedy miał orzeczenie o znacznym , bo jeden o znacznym jest leżący, albo zero kontaktu a drugi jak u nas 5 km przyjeżdżał rowerem po zasiłek do kasy, także data wydania orzeczenie nie jest najważniejsza
dokładnie tak złożyć wniosek nie pytając o zgodę Pań z rodzinnych, dadzą odmowę odwołać się i sko zdecyduje
moje sko też przyznaje jak leci, nie musi być rezygnacji z pracy, spełnione inne warunki przyznają
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 lis 2021, 22:12

SZO na kolejny rok przyznane, mam decyje i nie bylo problemow, ze zona zyje, ze jakis zwizek przczynowo skutkowy. W uzasadnieniu ze spelniam wzystkie wymogi zeby otrzymac SZO, podobnie jak w roku poprzednim :)

Zauważyć należy, że podstawową przesłanką, jaką musi spełnić osoba ubiegająca się o świadczenie pielęgnacyjne jest niepodejmowanie lub rezygnacja z pracy zarobkowej, spowodowana koniecznością sprawowania ciągłej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji. Ustawodawca przewidział zatem, że świadczenie pielęgnacyjne przysługuje w dwóch odmiennych stanach faktycznych. Pierwszy z nich ma miejsce wówczas, gdy osoba ubiegająca się o świadczenie faktycznie rezygnuje z wykonywanej dotychczas pracy. Natomiast drugi występuje, gdy dana osoba w ogóle nie podejmuje zatrudnienia. Przy czym wykładnia art. 17 ust. 1 u.ś.r. prowadzi do wniosku, że zaprzestanie aktywności zawodowej przez opiekuna w obydwóch tych przypadkach musi być spowodowane potrzebą wykonywania opieki nad osobą niepełnosprawną, co oznacza, że pomiędzy rezygnacją czy niepodejmowaniem zatrudnienia a sprawowaniem opieki musi istnieć bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy.
Horison
Praktykant

Napisano: 25 lis 2021, 22:32

Należy ponadto zauważyć, że w orzecznictwie sądów administracyjnych wskazuje się, że sam fakt niepozostawania w zatrudnieniu, spowodowanym koniecznością opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny musi być decydujący dla ustalenia prawa do świadczenia, bez względu na przyczynę niepozostawania w zatrudnieniu (rezygnację z zatrudnienia lub rezygnację z podjęcia zatrudnienia). W ocenie Sądu byłoby fikcją wymaganie od osób niepracujących - bowiem sprawujących faktycznie opiekę nad niepełnosprawnym członkiem rodziny - podjęcia przez te osoby pracy, po to, aby następnie z niej zrezygnować w celu spełnienia przesłanki otrzymania świadczenia, którego celem jest w istocie rekompensata Państwa za sprawowanie faktycznej opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny powodująca w konsekwencji niemożność wykonywania jakiejkolwiek pracy zarobkowej przez opiekuna.
Horison
Praktykant

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x