SP W GRUDNIU PRZEŁOM NOWYCH/STARYCH PRZEPISÓW - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 paź 2023, 13:31

witam

jak bedzie rozpatrywne świadczenie pielęgnacyjne pod kątem takiej sytuacji ???

żona na męża miała śp

żona( osoba sprawujaca opieke ) zmarła

pan ma corke 17 letnia która bedzie pełnoletnia w dniu 5 grudnia

córka chce zlozyć wniosek na ojca na SP. bedzie rozpatrywane jeszcze na starych zasadach. pewnie dostanie odmowne bo wiek niepelnosprawnosci byl jalos 30 lat .
odwoła sie do SKO
czy sko rozatrujac sprawe styczen luty z odowłania bedzie stoswał stare przepisy ?
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 19 paź 2023, 13:55

sprawa ze starego roku, jak przyznają to od grudnia, więc powinni na starych zasadach
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 19 paź 2023, 14:04

na szkoleniu było mówione, że nawet jak nam na koniec grudnia 2023 r. wpłynie wniosek bez orzeczenia, w nowym roku wyślemy wezwanie do uzupełnienia wniosku i strona zmieści się w terminie z dostarczeniem orzeczenia (wydanym np.5.01.2024r.) to nadal rozpatrujemy na starych zasadach
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 19 paź 2023, 14:06

jasiak pisze:
19 paź 2023, 13:55
sprawa ze starego roku, jak przyznają to od grudnia, więc powinni na starych zasadach
Też tak uważam ale sprawa nie jest taka oczywista, że w SKO to przejdzie czy nie trzeba do WSA. Sam pamiętam taką sprawę ze świadczeniem rodzicielskim. Chyba w 2017 r. zmienili zasady ze zbiegiem prawa do świadczeń by wyeliminować pobieranie SP i SR na różne dzieci. Wtedy też brakowało przepisów przejściowych. Pani, która złożyła u mnie wniosek przed wejściem w życie nowych przepisów, dostała u mnie odmowę na starych zasadach a SKO utrzymało w mocy moją decyzję bo orzekało już na nowych przepisach w związku z brakiem przepisów przejściowych. Dopiero WSA to uwaliło i kazało kobiecie dać. U mnie w SKO podobno toczą spory o to.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x