spadek w formie pieniężnej dla mieszkańca DPS jak rozliczyć - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 sty 2022, 15:31

mieszkaniec DPS otrzymał w XI/2021 spadek po zbyciu nieruchomości w kwocie 50 tyś., wywiad środowiskowy przeprowadzono w 23.12.2021, a ja go dostałem w I/2022r.
pieniądze dziele na 12 miesięcy i wliczam do dochodu od listopada 2021r. ? decyzję o odpłatności mogę zmienić od grudnia 2021? czy nie mogę wstecz tylko od bieżącego miesiąca tj. I/2022 a ten grudzień przepada i pozostaje stara odpłatność ?
Bardzo proszę o pomoc, mam mało doświadczenia z odpłatnością w DPS
vini
Praktykant
Od: 11 paź 2018, 13:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 sty 2022, 16:21

Zgodnie z art. 8 ust. 11 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2021.2268 z późn. zm.) - przypadku uzyskania w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku lub w okresie pobierania świadczenia z pomocy społecznej dochodu jednorazowego przekraczającego pięciokrotnie kwoty kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego rodziny, kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony.
Zatem zmieniasz decyzję i odpłatność mieszkańca DPS od listopada, dzieląc kwotę jego dochodu na 12 miesięcy, tj. XI 2021 r. – X 2022 r.

„Decyzja wydana, na podstawie art. 106 ust. 5 u.p.s., którą zmieniono lub uchylono pierwotną decyzję przyznającą prawo do określonych świadczeń z pomocy społecznej, ma charakter konstytutywny. Deklaratoryjność, czy konstytutywność decyzji nie przesądza jednak o skutkach z niej wynikających. (...) Każdy akt stosowania prawa odnosi się do określonego stanu faktycznego i w związku z tym jego skutki prawne mogą być powiązane w czasie z zaistnieniem tego stanu faktycznego. Należy więc uznać, że akt konstytutywny, kreujący określone prawa i obowiązki, pozostaje w związku z zaistnieniem przesłanek faktycznych, stanowiących podstawę powstania określonych skutków prawnych. W takiej sytuacji konstytutywna decyzja (akt) może działać zarówno z mocą na przyszłość, jak i z mocą wsteczną.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 02.03.2016 r., sygn. akt: I OSK 221/16, Wyrok NSA z dnia 05.07.2016 r., sygn. akt: I OSK 922/16, Wyrok NSA z dnia 12.10.2016 r., sygn. akt: I OSK 855/16, publ. CBOSA).

„Organy obu instancji przyjęły, że wypłacona kwota rozliczonego wkładu mieszkaniowego stanowi jednorazowy dochód skarżącej w rozumieniu art. 8 ust. 11 u.p.s. ponieważ pięciokrotnie przekracza kwotę kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej i w związku z tym należy doliczyć tę kwotę - zgodnie z dyspozycją tego przepisu - do dochodu strony w równych częściach na 12 kolejnych miesięcy poczynając od miesiąca, w którym dochód ten uzyskano. Organ wyjaśnił, iż zmiana opłaty za pobyt w DPS nastąpiła z mocą wsteczną od dnia, w którym nastąpiło podwyższenie dochodu. Zastosowanie reguł art. 8 ust. 11 w stosunku do dochodu jednorazowego należy w omawianym przypadku uznać za prawidłowe, tak jak i przyjęte przez organy wyliczenia dochodu skarżącej oraz wysokości opłaty za pobyt w DPS.” (Tak: WSA w Poznaniu z dnia 07.09.2017 r., sygn. akt: II SA/Po 330/17, publ. CBOSA).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 04 lut 2022, 10:27

dzięki za pomoc
vini
Praktykant
Od: 11 paź 2018, 13:39
Zajmuję się: PS