Proszę o odpowiedz: jeżeli mam w OPS specjalistyczne usługi opiekuńcze jak obliczacie koszt godziny tych usług i jeżeli chodzi o odpłatnośc podopiecznych - jeżeli koszt godziny usługi nie przekracza 20 zł to stosujecie że odpłatnośc za godzine usługi jest bezpłatna zgodnie z art.38ust.4 ustawyo pomocy społecznej.
Ale art. 38 ust. 4 dotyczy zasiłku okresowego, nie widzę związku z usługami. Kosztami godzin są faktycznie poniesione koszty zwiazane z zapewnienim usług, natomiast odpłatność ustala sie na podstawie uchwały rady gminy.
Odpłatność ustala się na podstawie Uchwały Rady Gminy tylko wtedy, gdy nie ma zaburzeń psychicznych. W pozostałych przypadkach (także z autyzmem wczesnodziecięcym) na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów.
A o jaki usługi Ci chodzi specjalityczne, czy specjalistyczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi . Pierwsze są ze środków własnych, drugi zlecone. ???????????? 20zł dotyczy usług specjslistycznych dla osób z zab.psych Patrz Rozporządzenie Min. Pol.Społ z 22 .09.2005(Dz.U. 05.189 1598 + zmiana 06.134.943) - §4 ust.7
My mamy jedna osobę z usług specjslistycznych dla osób z zab.psych gdzie dochód rodziny na osobę wynosi ponad 800zł i od niedawna przejęłam te usługi a koszt za godzinę mamy 14 zł. i zawsze była pobierana opłata i co w takim przypadku mam teraz zrobić:( pomocy