specjalizacja I i II stopień - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 lut 2015, 9:02

Powitać.
Jako, że jestem zwykłym, szarym pracownikiem terenowym, który ukończył pracę socjalną (licencjat) żeby nie "pójść w kamasze", to skoro już pracuję w tym zawodzie 6 lat, wypadałoby się podszkolić (na papierze).
Mam kilka pytań odnośnie specjalizacji:
- czy komuś przysługuje specjalizacja stopnia I z urzędu bez konieczności brania udziału w kursie i stawaniem do egzaminu?
- czy niezbędnym jest zrobienie specjalizacji I stopnia żeby ubiegać się o specjalizację II stopnia?

Dzięki za pomoc.
YoYo

Napisano: 23 lut 2015, 9:44

No właśnie i mam zgrzyt w § 9.1 rozporządzenia, ponieważ jest tam napisane, że:

Warunkiem uzyskania przez pracownika socjalnego II stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny jest:
1)posiadanie uprawnienia do wykonywania zawodu pracownika socjalnego, uzyskanego na podstawie przepisów ustawy
lub art. 5 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej, lub posiadanie decyzji o uznaniu kwalifikacji w zawodzie regulowanym pracownika socjalnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej;
2) posiadanie I stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny
....

2. Wymóg posiadania specjalizacji, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy osób, które ukończyły:

1) studia wyższe na kierunku praca socjalna.

No to jak to jest skoro do specjalizacji II stopnia ustala się, że ktoś jest specjalistą I stopnia z racji uzyskanego wykształcenia? Czyli co jestem specjalistą pierwszego stopnia czy nie jestem mając ukończone studia wyższe na kierunku praca socjalna?
YoYo

Napisano: 23 lut 2015, 9:57

nie tyle jesteś specjalistą I stopnia, ale wykształcenie i staż pracy dają ci uprawnienia do pracy na stanowisku specjalista pracy socjalnej, jeśli z łaski szefa dostaniesz awans. powyższe daje ci również uprawnienia do przystąpienia do szkolenia w celu uzyskania dyplomu specjalisty II stopnia, który z kolei daje uprawnienia do pracy na stanowisku starszego specjalisty, niestety też z łaski szefa...
p..

Napisano: 23 lut 2015, 10:06

Dzięki za interpretację:
teraz tylko muszę być grzeczny...
YoYo

Napisano: 23 lut 2015, 10:23

małe uściślenie, bo nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy.
wykształcenie i staż już dają ci uprawnienia do przystąpienia do szkolenia i uzyskania dyplomu speca II stopnia. awans nie ma nic do rzeczy.
p..

Napisano: 23 lut 2015, 10:29

Rozumiem. Jak pracodawca wyrazi chęć to dostanę pieczątkę ze specjalistą ale jakbym chciał podchodzić do szkolenia to mogę bezpośrednio lecieć na specjalizację II stopnia.
YoYo

Napisano: 23 lut 2015, 10:38

tak
p..

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem