specjalny zasiłek opiekuńczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 cze 2020, 8:22

Czy przyznajecie szo osobom, które nigdy nigdzie nie pracowały i nie były zarejestrowane w PUP?
Pani, 55 lat wnioskuje o szo w związku z opieką nad matką, faktycznie babcia wymaga opieki, ale nasze sko zawsze podnosi w swoich orzeczeniach, że trzeba badać związek przyczynowo-skutkowy, czy rezygnacja z pracy lub jej niepodejmowanie jest faktycznie związane z opieką?
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2020, 9:57

Chyba nie spodziewają się(sko) że karzecie stronie przynieść jakieś dok od potencjalnego pracodawcy, które by potwierdziły że chciała podjąć pracę, co innego jak ktoś kończy pracę bo jest świadectwo itp. ale dla mnie jedno i drugie (niepodejmowanie lub rezygnacja) potwierdza strona oświadczeniem bądź wynika to z wywiadu
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 04 cze 2020, 7:43

no chyba tego oczekują.. w każdej decyzji, która do nich trafia rozpisują się na ten temat
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2020, 7:55

jakies dziwne sko, ja osobiście przyznaje takim osobom jeżeli spełniają wszystkie warunki
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 04 cze 2020, 7:59

ja też wcześniej przyznawałam, ale teraz mam wątpliwości, co jak kontrola też zacznie w ten sposób podchodzić do sprawy
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2020, 8:19

Mam pomysł, podpowiedz stronie żeby złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, może będzie łatwiej :)
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 04 cze 2020, 9:02

ss pisze:
04 cze 2020, 7:59
ja też wcześniej przyznawałam, ale teraz mam wątpliwości, co jak kontrola też zacznie w ten sposób podchodzić do sprawy
ale ja jestem po kontroli i nic mi nie zarzucili... nie mialam żadnych zaleceń pokontrolnych
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 04 cze 2020, 9:13

LuuLane pisze:
04 cze 2020, 8:19
Mam pomysł, podpowiedz stronie żeby złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, może będzie łatwiej :)
w tych sprawach sko też o tym pisze, mam przypadek gdzie osoba pobierająca ZDO wnioskuje o ŚP, a oni kazali nam badać związek przyczynowy - to był jedyny powód przekazania sprawy do ponownego rozpatrzenia
ss
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2020, 9:41

Związek przyczynowo-skutkowy jest następujący:
w aktualnym stanie zdrowia osoby niepełnosprawnej zachodzi konieczność sprawowania opieki stałej ciągłej i długoterminowej i wyłącznie tego powodu (konieczność podjęcia opieki) wnioskodawca nie podejmuje pracy zarobkowej, a przez to, że pracy nie podejmuje to faktycznie z niej rezygnuje.
Co tu wyjaśniać ? Niech SKO w Tarnowie da sobie spokój z takimi wywodami w uzasadnieniach wydawanych decyzji.
Ważne, czy zachodzi konieczność sprawowania stałej, ciągłej, długoterminowej opieki i czy faktycznie taka opieka jest nad chorym prawidłowo i rzetelnie prowadzona.
Opieka to nie tylko standardowe czynności tj. ubieranie, czesanie, mycie, robienie posiłków i karmienie, robienie zakupów, sprzątanie, chodzenie z chorym do lekarza, wykupowanie lekarstw w aptece itp. , ale przede wszystkim wszystkie czynności, które osobę chorą utrzymują przy jak najlepszym funkcjonowaniu w chorobie.
Opiekun jest w całodobowej kwarantannie przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu i 365 dni w roku.
Na Was spoczywa obowiązek prawidłowej weryfikacji, czy opieka sprawowana jest prawidłowo, czy tylko dla łatwego do wyłudzenia dodatkowego pieniądza.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x