Specjalny zasiłek opiekuńczy, a zasiłek stały. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 lut 2023, 21:04

Witam wszystkich, czy ktoś może mi podpowiedzieć w takiej sprawie: w jednym domu mieszka dwóch braci. Jeden z nich wcześniej pracował zawodowo, obecnie posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, z częściowym niedowładem jednostronnym, sam chodzi, sam spożywa zdrową ręką przygotowane posiłki, rozumie co się do niego mówi, nie jest w stanie odpowiedzieć, częściowo ubezwłasnowolniony, posiada orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji pobiera świadczenie 500+. Pobiera zasiłek pielęgnacyjny i zasiłek stały. Dotychczas prowadził własne, jednoosobowe gosp. domowe. Zdrowy brat pomagał mu w codziennych czynnościach i prowadzi swoje, oddzielne gospodarstwo domowe.
Zdrowy brat pobierał na chorego specjalny zasiłek opiekuńczy, posiadał gospodarstwo rolne, które użytkował. W X 22 szo się skończył. a brat ponownie w XI 22 złożył wniosek o dalszą wypłatę szo i od XI nadal świadczenie to pobiera. W XI 22 r umową dzierżawną wydzierżawił także gosp. rolne.

Moje pytania są takie:
1. czy nadal można traktować braci jako oddzielne gospodarstwa domowe i dalej wypłacać zasiłek stały?
2.jeśli jednak tratować jako wspólne, to doliczać wydzierżawione gospodarstwo rolne do dochodu?
Proszę, czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie?
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Napisano: 21 lut 2023, 7:44

Nikt nie podpowie?
zośka_ops
Stażysta
Od: 03 lut 2020, 21:55
Zajmuję się: Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU