Ogólnie nie ma kolejności alimentacyjnej przy SZO. Bynajmniej tak Ministerstwo twierdzi, ale ja się nie pakowałam w to. Gdy wnuczka złożyła na babcię, odmówiłam. Było oczywiście w SKO i oni utrzymali w mocy. Choć u nas akurat jedna z córek mogła się zaopiekować. Jeśli będziesz chciała odmówić, to jest kilka wyroków sądów, które opisują, że świadczenie pielęgnacyjne jest swego rodzaju rekompensatą za rezygnację z zatrudnienia, czyli syn musiałby zrezygnować, a druga rzecz to, że opieka może nie tylko przejawiać się w rezygnacji z pracy, a na łożeniu środków na opiekę, czyli że mógłby ten syn dawać pieniądze wnuczce osoby wymagającej opieki.
ja przyznaje na wnuczka/ wnuczkę mimo, ze sa dzieci (i od dzieci nie biorę oświadczeń że nie mogą sie opiekować ) i jestem po kontroli z urzędu wojewódzkiego i nic a nic mi nie zarzucili
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88 pisze:ja przyznaje na wnuczka/ wnuczkę mimo, ze sa dzieci (i od dzieci nie biorę oświadczeń że nie mogą sie opiekować ) i jestem po kontroli z urzędu wojewódzkiego i nic a nic mi nie zarzucili
dokładnie tak samo
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes