Dzień dobry,
komornik mnie poinformował, iż nastąpi spłata całości zadłużenia z FA dłużnika na konkretny dzień.
Co robicie w takim przypadku, gdy wierzycielka ma cały czas wypłacany fundusz ?
Otrzymałam od komornika pismo iż na 25 marca 2025 r. dłużnik spłacił zaległe alimenty w całości. Wobec powyższego odpadła przesłanka dwumiesięcznej zaległości do wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego od kwietnia 2025 r.
Zrobić wszczęcie postępowania i uchylić decyzję ? oraz informację do komornika, iż zostało wszystko spłacone ?
Najszybciej by było uchylić świadczenia z FA na wniosek wierzyciela, żeby uniknąć nienależnie pobranych świadczeń.
Jak komornik Wam napisał że wszystko jest spłacone (i faktycznie u Was tak jest w systemie również) to bym mu z powrotem już nie pisała tej samej informacji.
ale nie będzie nienależnie pobranych bo egzekucja jest skuteczna od kwietnia, a wszystko zostało spłacone po marcowej wypłacie funduszu alimentacyjnego.
a co jeszcze robicie jeżeli otrzymujecie taką informację, że dłużnik spłacił całość zadłużenia ? To mój pierwszy przypadek i chciałabym wszystko zrobić.
Na chwilę obecną wszczełam postępowanie w sprawie uchylenia decyzji i wydałam decyzje uchylającą decyzję przyznającą FA.