sprawdzanie czy dzieci chodzą do szkoly
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Re: sprawdzanie czy dzieci chodzą do szkoly
To jest właśni urok polskich regulacji, coś uchwalają, zobowiązują Cie do sprawdzania tego a za cholerę nie wiadomo w jakim celu
Potem trzeba grzebać w uzasadnieniach do projektu żeby intencję odczytać.

-
- Referent
- Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW
- Kontakt:
Chodzi o to czy dzieci za granicą nie są z rodzicami, bo jak dziecko szkolne do szkoły nie chodzi to wyjechało 

- nowicjuszka
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Przecież tu nie chodzi o to gdzie dziecko się uczy tylko czy w ogóle. Skoro jest obowiązek szkolnictwa to weryfikujesz czy dziecko się uczy, jeśli NIE wzywasz do złożenia wyjaśnień bo prawdopodobnie rodzinka sobie mieszka w innym państwie . A jeśli wyjdzie że TAK to nic nie robisz. Ja w tym problemu nie widzę.voodoo pisze:Właśnie- nie rozumiem dokładnie tego pomysłu. Wiele dzieci mieszka w internatach, gdy uczęszczają do szkoły średniej w innym mieście. Miasto wojewódzkie od mojego miejsca pracy wynosi ponad 80 km - dzieci tam mieszkają bo nikt raczej nie wyobraża sobie codziennego dojazdu. I co- mam dać negata bo dziecko z rodzicami nie mieszka w dni powszednie?
- voodoo
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
No nie koniecznie bo nawet Mazurkiewicz o tym wspomniał (tzn że jak ktoś się uczy na drugim końcu Polski to mają być wyjaśnienia). Ale pytanie- po co? Skoro ktoś chce się uczyć w jakiejś renomowanej szkole średniej to idzie w pierun i mieszka w internacie.
Inaczej- dziecko z Wrocławia uczy się w szkółce policyjnej w Szczytnie. Wg ustawodawcy zachodzi podejrzenie, że rodzina nie zamieszkuje Wrocławia a Szczytno. Rodzina pełna- wzywam wnioskodawcę do wyjaśnień. A co z drugim rodzicem? Przecież wg ustawodawcy może ten drugi rodzic przebywać w Szczytnie. Więc wnioskodawca pisze oświadczenie, że rodzice mieszkają we Wrocławiu a dziecko uczy się w Szczytnie.
I to chcę uświadomić- że będzie kolejna paranoja. Główny zamysł to nauka poza granicami kraju ale poboczny zamysł to ustalenie faktycznego zamieszkiwania rodziny. Porąbane co nie?
Inaczej- dziecko z Wrocławia uczy się w szkółce policyjnej w Szczytnie. Wg ustawodawcy zachodzi podejrzenie, że rodzina nie zamieszkuje Wrocławia a Szczytno. Rodzina pełna- wzywam wnioskodawcę do wyjaśnień. A co z drugim rodzicem? Przecież wg ustawodawcy może ten drugi rodzic przebywać w Szczytnie. Więc wnioskodawca pisze oświadczenie, że rodzice mieszkają we Wrocławiu a dziecko uczy się w Szczytnie.
I to chcę uświadomić- że będzie kolejna paranoja. Główny zamysł to nauka poza granicami kraju ale poboczny zamysł to ustalenie faktycznego zamieszkiwania rodziny. Porąbane co nie?
- Minion
- Starszy referent
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
voodoo pisze:Porąbane co nie?
Porąbane

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a co z wnioskami ,na które już przyznałam 500+? też mam to sprawdzać? czy to dopiero od 01 kwietnia?
- młodszyreferent96
- Referent
- Zajmuję się: mł. referent ds. obsługi Programu Rodzina 500+ i świadczeń z funduszu alimentacyjnego
- Kontakt:
pisał już ktoś z Was takie wezwanie? jeśli tak to na jakie artykuły się powoływaliście?
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
Mam pytanie podczas rozpatrywania wniosku o świadczenie wychowawcze na nowy okres świadczeniowy po weryfikacji MEN wyszło mi status ucznia: nie przypisano do oddziału. Czy mogę rozpatrywać taki wniosek czy powinnam wezwać wnioskodawczynię do złożenia oświadczenia albo zaświadczenia ze szkoły?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św, fa, śr, zdo
- Kontakt:
nowinke w 500 plus,
a macie jakiś komunikat -wytyczne mpips że musimy sprawdzać szkołe w każdej sytuacji ustalania 500
a macie jakiś komunikat -wytyczne mpips że musimy sprawdzać szkołe w każdej sytuacji ustalania 500
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
renulka pisze: 29 kwie 2021, 7:49 nowinke w 500 plus,
nie ma
Oprócz sprawdzanie czy dzieci chodzą do szkoly - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
żądanie zwrotu od której decyzji
czy należy się 500+ - koordynacja
separacja a konkubent skład rodziny
Decyzje nowe 2017 kpa 500 plus
Proszę o pomoc - Wstrzymanie? Uchylenie?
Działa Wam dzisiaj weryfikacja występowania osoby w CBB?
nowy wniosek 500+ kiedy zamawiać?
Zmiana składu rodziny rozwód
Adresy niezgodne ze słownikiem ter. Empatia;(
zmiana pracy, utrata i uzysk ale nie w jednym miesiącu
Błędy w proponowanych wzorach wniosków i załączników
Wniosek 500+ wpływa z dużym opóźnieniem
zawiadomienie o wszczęciu postępowania
wnioske złożony 5 lipca elektroniczny
kto wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania?
Brak identyfikatora CBB - brak sposobu realizacji dla modułu