sprawdzanie czy osoba posiada ubezpieczenie

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zagubiona
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

sprawdzanie czy osoba posiada ubezpieczenie

Post autor: zagubiona »

witam, mam pytanie dot. sprawdzania czy osoba posiada ubezpieczenie a raczej jest objęta ubezpieczeniem, a mianowicie czy wzywaliście już kogoś na piśmie aby wyjaśnił dlaczego nie posiada ubezpieczenia? jeśli tak, to czy można wzór?! będę wdzięczna
miłego dnia
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: sprawdzanie czy osoba posiada ubezpieczenie

Post autor: voodoo »

Nie wzywałem bo od koleżanki z SR czasem kopiuje zaświadczenia o uczęszczaniu dziecka do szkoły. Bzdurne sprawdzanie z którego nic nie wyniknie.
zagubiona
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

co chodzi o dzieci to dzieci z automatu mają ubezpieczenie, bardziej chodzi mi o osoby dorosłe, bo według pisma z ministerstwa powinniśmy wzywać osoby dorosłe, bo może się okazać że przebywają poza granicami kraju
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

Gdybym ja pracował za granicą a dostałbym wezwanie to powiedziałbym, że przecież nie muszę być ubezpieczony bo jestem okazem zdrowia. I też nie ubiegam się o świadczenia za granicą. I co zrobisz w tej sytuacji? :D
zuzka
Referent
Kontakt:

Post autor: zuzka »

Ja mam Pana ma gospodarstwo rolne płaci KRUS a podczas weryfikacji wyskoczyło mi że nie posiada ubezpieczenia..
zagubiona
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

gdybyś pracował za granicą, to wytłumaczyłabym Ci, że 500+ przysługuje osobą przebywającym w kraju i że Twój wniosek muszę przesłać do ROPS-u celem weryfikacji czy nie zachodzi koordynacja, a jeśli byś był w kraju a nie ubezpieczyłbyś się bo...nie masz ochoty, to napisałbyś mi to na oświadczeniu!
nie wiem czy dobrze bym to zrobiła, ale jak to się mówi"trzeba mieć d..chron"
Awatar użytkownika
voodoo
Inspektor
Kontakt:

To ja powiedziałbym oficjalnie, że nie pracuję za granicą (choć pracuję tak naprawdę) i nie dasz rady tego sprawdzić jeżeli nie wnioskuję o świadczenia na dziecko za granicą 8-) .
zagubiona
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

dobrze, masz rację ale nikt mi nie zarzuci z kontroli, że czegoś nie dopatrzyłam! powiedzmy sobie szczerze, że papier wszystko przyjmie, ale jeśli wcześniej miałam z tą osobą problem, więc teraz chcę mieć dokumenty/podkładki.
aniulek97
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: aniulek97 »

a macie jakiś wzór takiego wezwania? mam bardzo problematycznego klienta. Proszę podeślijcie coś :)
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

zagubiona pisze:jak to się mówi"trzeba mieć d..chron"
Nie. Trzeba znać przepisy i prowadzić postępowanie w sposób nieuciążliwy dla jego uczestników, dodatkowo umieć się wybronić przed zarzutami, a nie zbierać niepotrzebne kwity od klientów.
Walka z wiatrakami since 1998.
ODPOWIEDZ