sprawozadnie B. 1 stan należności - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 lip 2020, 11:41

mam pytanie jak rozumiecie objaśnienia:
W części B. sprawozdania w wierszu 1. wykazuje się kwotę ogółem (na ostatni dzień miesiąca) należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Stan należności to wartość wypłaconych dotychczas świadczeń z funduszu alimentacyjnego pomniejszona o mające miejsce dotychczas zwroty kwot należności od dłużników alimentacyjnych z tytułu wypłaconych świadczeń, odzyskane nienależnie pobrane świadczenia, kwoty umorzonych i wygaszonych należności z tytułu wypłaconych świadczeń i ewentualne inne kwoty pomniejszenia stanu należności.

Skoro ma to być kwota pomniejszona ewentualnie o "odzyskane nienależnie pobrane świadczenia" to jeżeli mam nienależnie pobranych świadczeń dajmy na to 1000 zł to w B.1 powinno być ten 1000 zł ujęty a dopiero jak wierzycielka mi odda to je odejmę. Dobrze rozumiem? Sygnity pokazuje mi w sprawozdaniu w B.1 kwoty należne od dłużników bez tego co ma wierzycielka do zwrotu i mam zamiar te nienależnie pobrane świadczenia dodać... Jak robicie?

Pozdrawiam
laris86
Praktykant
Od: 30 kwie 2012, 14:16
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 06 lip 2020, 14:44

Tak ja wykazuje w tej należności także ustalone prawomocną decyzją nienależnie pobrane świadczenia. Księgowa po otrzymaniu decyzji o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń w swoich sprawozdaniach nie wykazuje tych wartości.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem