sprawozdanie 500+ - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 sty 2017, 14:48

Witam serdecznie,
podpowiedzcie, czy środki otrzymane na wdrożenie realizacji ustawy niewykorzystane w całości mogą być środkami wykorzystanymi na obsługę. Tzn. np. otrzymałam 10.000,00 na wdrożenie wykorzystałam 9.900,00 a 2% od otrzymanej na koniec roku to 50.000,00 zł, w tym 9.900,00 zł na wdrożenie i 40.100,00 na obsługę. Czy te sto zł mogę tak,czy było konkretnie na wdrożenie i nie mogę? Głupie pytanie ale już mnie zaćmiło.
Dzięki
księgowaa

Napisano: 02 sty 2017, 15:05

Wydaje mi się że nie, bo dotacja na wdrożenie to była dotacja na inwestycje (przynajmniej u mnie)i musi być wykorzystana na inwestycje. I też się nad tym zastanawiałam ze skarbnikiem i doszłysmy do wniosku nie nie mozna przeznaczyć tego na cele bieżace
jasmina

Napisano: 02 sty 2017, 15:20

Ale w pismie MRPIPS jest informacja: "wydatki ujęte w kolumnie Inwestycje nalezy rozumieć jako wydatki na pierwsze wyposażenie lokalu. wydatki te powinny być dokonywane po stronie wydatkowej jako wydatki bieżące".
księgowaa

Napisano: 02 sty 2017, 15:25

Też się mocno nad tym zastanawiam .. Według Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego można .. ale w piśmie o przyznaniu środków na wdrożenie wpisali środki na wdrożenie na m-c kwiecień .. i co w tej sytuacji ? jest tu pewna nieścisłość .. Z drugiej strony w marcu pisali wyjaśnienia, że środki na wdrożenie można wykorzystywać już od dnia przekazania nam a my dostaliśmy albo z końcem lutego albo na początku marca .. Czy w innych województwach macie wskazany też m-c kwiecień ?
basia7

Napisano: 02 sty 2017, 15:28

wg mnie można jeżeli zgodny jest paragraf 2060 lub 6340
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 02 sty 2017, 15:30

Najlepiej zadzwonić do UW i zapytać jak oni to widza.
Moj skarbik mial problem z tym ze cała dotacja przyszla na inwestycje to jak rozliczyc w tym wydatki bieżace.
A dotacje na 500+ rozliczyłam w dwoch pozycjach: dotacja (wydatki) bieżace i datajca (wydatki)inwestycyjne
jasmina

Napisano: 04 sty 2017, 9:32

a czy te srodki na wdrożenie wliczacie w 2% OBSŁUGI 500+
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 14:14

Środki na wdrożenie pomniejszają środki na koszty obsługi ..
Czy moglibyście wypowiedzieć czy w innych województwach poza wielkopolskim w piśmie o dotacji przyznającej środki na wdrożenie określano też, że są to środki na m-c kwiecień
basia7

Napisano: 04 sty 2017, 14:29

uczulali w Mazowieckim żeby pamiętać że wdrożeniowe środki wchodzą w skład tych własnie dwóch % i na koniec roku żeby pamiętać że teśrodki na wdrożenie nie są obok tylko maja wchodzić do tych 2%. poza tym to widać ewidentnie po tych sprawodzaniach co robimy!!!!
bzykus

Napisano: 04 sty 2017, 14:45

Czy w mazowieckim wpisywali w pismach o przyznanie dotacji, że środki na wdrożenie przyznane są na m-c kwiecień ?
basia7

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x