sprzęt do drenażu przy mukowiscydozie - PFRON - zadania powiatów

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 16 lut 2022, 12:07

Proszę bardzo:
https://www.pfron.org.pl/osoby-niepelno ... omocnicze/

https://www.gov.pl/web/gov/skorzystaj-z ... itacyjnego

Ja zaś poproszę o konkretny przepis rozróżniający sprzęt rehabilitacyjny służący rehabilitacji leczniczej i społecznej ;) (Nie mówię o sprzęcie i wyrobach medycznych, bo to inna historia).

Art. 35a ust.1 pkt 7 lit. c Ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 roku o rehabilitacji zawodowej i społecznej ... (Dz.U. 2021 poz. 573, z późn. zm.):
Do zadań powiatu należy dofinansowanie zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze przyznawane osobom niepełnosprawnym na podstawie odrębnych przepisów.

§ 5. 1. Rozp. Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (Dz.U. 2015 poz. 926, z późn. zm.):
O dofinansowanie ze środków Funduszu zaopatrzenia w sprzęt rehabilitacyjny mogą ubiegać się:
1) osoby niepełnosprawne stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, jeżeli:
a) przeciętny miesięczny dochód, w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych, podzielony przez liczbę osób we wspólnym gospodarstwie domowym, obliczony za kwartał poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, nie przekracza kwoty:
– 50% przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w art. 2 pkt 4 ustawy, zwanego dalej „przeciętnym wynagrodzeniem”, na osobę we wspólnym gospodarstwie domowym,
– 65% przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej,
b) zachodzi potrzeba prowadzenia rehabilitacji w warunkach domowych przy użyciu tego sprzętu;

Słowa nie ma, że sprzęt rehabilitacyjny, ale nieleczniczy.
Dla mnie to absurd. Rehabilitacja, to podnoszenie sprawności, dochodzenie do zdrowia, może się odbywać przy użyciu sprzętu rehabilitacyjnego, więc jak można to odciąć od leczenia?
Kolokwialnie: kulawy przez treningi na rowerku stacjonarnym poprawi stan zdrowia (lecznicze!!!) i co? To nie dajemy już na rowerek, bo to rehabilitacja lecznicza, a my mamy się zajmować rehabilitacją społeczną!
Naprawdę przy rowerkach stacj. dajecie dofin. tylko z powodu niepełnosprawności ruchowej? Bo my nie.
Rowerki są stosowane i w rehabilitacji ruchowej, neurologicznej, a także kardiologicznej i oddechowej (może i inne, ale te akurat u mnie się pojawiły i żadna kontrola nie zakwestionowała). U jednych stosowane dla podniesienia sprawności stricte fizycznej, u innych dla podniesienia wydolności organizmu. (Nie będę wypisywać dalej „zalet” – a jeszcze kilka jest, bo zaraz mnie posądzą o reklamę firmy sprzedającej rowerki stacjonarne. A swoją drogą, skoro tak dobrze mi idzie, to sposób, by dorobić do marnej pensji? :lol: :lol: :lol: )
A gdy pojawia się mniej standardowy sprzęt wielu osobom nie chce się pochylić nad indywidualnym przypadkiem?
My dawaliśmy na choroby oddechowe sprzęt, m.in. te kamizelki. O Simeox było zapytanie, ale osoba się wycofała. Ale byliśmy skłonni przyznać dofin. Uzasadnienie było, że pomoże to samodzielnie oczyścić drogi oddechowe w warunkach domowych, a przez to podniesie wydolność oddechową organizmu (jakby nie było na tym polega rehab. ON oddechowo) i będzie w stanie lepiej funkcjonować, pójść do szkoły, pracy. Do nas to przemawia.
Powiaty ościenne też przyznawały w ramach sprzętu rehabilitacyjnego, a znam przypadek i w ramach barier technicznych – i to na maxa (choć osobiście uważam, że to nie LBT, a sprzęt rehab.).

Tak na marginesie, rehabilitację leczniczą reguluje Rozp. Ministra Zdrowia z dnia 6.11.2013 r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu rehabilitacji leczniczej (Dz.U. 2013 poz. 1522).
Tu w dużym skrócie: https://www.gov.pl/web/zdrowie/rehabilitacja-lecznicza
Nie ma tu słowa o dofinansowaniu do sprzętu rehab. Zatem zadania nie pokrywają się.
pcpr*
Praktykant
Od: 28 mar 2018, 9:41
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 16 lut 2022, 17:52

MoKingSkills pisze:
15 lut 2022, 15:45
To jest kolejny dowód na to, że ludzie w PFRON nie orientują się w ustawie o rehabilitacji.

Wbijcie sobie do głowy jedną rzecz: pcpry nie zajmują się rehabilitacją leczniczą tylko rehabilitacją społeczną. To wynika z ustawy o rehabilitacji. I każdy sprzęt przeznaczony do leczenia nigdy nie będzie podlegał dofinansowaniu przez PCPR na podstawie ustawy w obecnym brzmieniu! Nawet przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze nie służą leczeniu!
To, że PFRON interpretuje sobie sprzęt rehabilitacyjny bardzo szeroko, wcale nie znaczy że każdy sprzęt wg nich do rehabilitacji może być dofinansowany. Dofinansowany może być jedynie sprzęt służący do rehabilitacji społecznej a nie leczniczej.
idąc tym tokiem to żadnego sprzętu rehabilitacyjnego nie powinniśmy dofinansowywać, ...bo rehabilitacja ruchowa (sprzęt do ćwiczeń, rowerki, materace itp.) to raczej nie służą rehabilitacji społecznej
GabrielaGW
Praktykant
Od: 21 cze 2021, 14:21
Zajmuję się: dofinansowania PFRON

Napisano: 17 lut 2022, 10:12

Asia15 pisze:
10 lut 2022, 21:23
Mamy interpretację, że można przyznać dofinansowanie do tego typu sprzętu w ramach sprzętu rehabilitacyjnego, ale oczywiście ostateczna decyzja należy do realizatora.
Dzień dobry. Mogę poprosić o interpretacje. [email protected]
martaULA
Praktykant
Od: 14 lut 2022, 13:06
Zajmuję się: FA

Napisano: 20 maja 2022, 15:12

Witam. Ja też bardzo proszę o interpretację dotyczącą dofinansowania do Simeox. Mam akurat wniosek do rozpatrzenia.
Mój adres: [email protected]
mcpr
Praktykant
Od: 07 lis 2018, 15:26
Zajmuję się: starszy inspektor

Napisano: 30 lis 2022, 10:05

I ja poproszę
[email protected]
olgabal11
Praktykant
Od: 24 wrz 2021, 9:35
Zajmuję się: PCPR PFRON