ŚR wstrzymane i co teraz? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 12 lis 2014, 12:37

w czerwcu 2014r. została wstrzymana wypłata świadczeń rodzinnych, strona do dnia dzisiejszego nie zgłosiła się, nie złożyła wyjaśnień, okres zasiłkowy jak wiemy już minął i co teraz???
według art. 28 ust. wygasają?? coś z tym winnam zrobić? jak ująć o w sprawozdaniu ?? skoro nie były ujmowane w listach wypłat.
po raz pierwszy mam taka sprawę i nie bardzo wiem co mam teraz z tym wszystkim zrobić, i zasadniczo czy powinnam w ogóle cos robić :/
Koluszka

Napisano: 12 lis 2014, 17:39

sprawozdanie robimy metodą kasową tzn po listach wypłat = nie było świadczeń na listach nie ma w sprawozdaniu
a jak zrobiłaś sprawozdanie za III kwartał ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 8:23

no to teraz nalezy uchylic decyzje bo bedzie caly czas w obiegu
hk54

Napisano: 13 lis 2014, 10:29

Ewalu w sprawozdaniu nic nie było wykazywane, decyzja została wstrzymana, na listy wypłat nic nie było "wciągane"...i teraz okres zasiłkowy się skończył i powiedziano mi że mam je wykazać jako nie pobrane ???? ...i zbaraniałam ...
Co w takiej sytuacji byś zrobiła?
Koluszka

Napisano: 13 lis 2014, 10:30

nie możesz ich wykazać w sprawozdaniu
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2014, 10:44

Tak tez uważam, no bo niby jak...nic to czeka mnie przeprawa z księgową...ale mam jeszcze jedno -pytanie: Czy powinnam teraz ta decyzję uchylić ?? tak jak sugeruje ktoś wyżej !? kobieta nie mieszka już na naszym terenie od kilku miesięcy, dziećmi również się nie zajmuje i nie są przy niej, sprawa była w sądzie o ustanowieniu opiekuna prawnego ale nic więcej w tejże sprawie nie wiem, gdzie niby wysłać jakąkolwiek decyzję... i cóż mam teraz począć ;)
Koluszka

Napisano: 13 lis 2014, 15:56

mam podobną sytuację, zastanawiam się co zrobić. Zawiesiłam, bo rodzina nie przyniosła zaswiadczenia szkoły ponadgimnazjalnej we wrześniu. Pisałam wezwanie o uzupełnienie wniosku o zaswiadczenie z aktulnego roku szkolnego, pisałam, że swiadczenia zostaną zawieszone jak nie uzupełnią. Podobno wyjechali za granicę, ale nic na to nie mam. Jak uchylę to później będę wysyłała o unieważnienie do kolegium jak wyjdzie zagranica. Co robić??????????????????????????? help!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
karolcia 1

Napisano: 13 lis 2014, 16:14

Mam zawsze w takich przypadkach wrażenie że nam bardziej zależy żeby pobrali świadczenia . I w ogóle jakaś rzetelna zmiana ustawy by się przydała ale naprawdę dobrze mądrze zrobiona :))
elek

Napisano: 14 lis 2014, 10:59

elek masz rację, ale może jakaś konstruktywna podpowiedź
karolcia 1

Napisano: 14 lis 2014, 13:27

jeżeli było pismo /decyzja (różnie się robi) dot. wstrzymania wypłaty na podst. art. 28 ust. 1, to teraz można zrobić pismo/decyzję o wygaśnięciu prawa do świadczeń na podst. art. 28 ust. 5.
Ewelinaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x