staranie sie o zasilek? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 14 mar 2015, 10:17

Pracownik socjalny ustali więc, jaki jest zakres pomocy ze strony twoich rodziców, będzie to punktem wyjścia dla dalszych działań pracownika socjalnego w Twojej sprawie. Zakładam, że jesteś osobą pełnoletnią, z pełną zdolnością do czynności prawnych.
pracownik_socjalny

Napisano: 14 mar 2015, 12:50

Jestem pelnoletni mam 34 lata, 2,5 lata przepracowane i ciezko o prace.
Na co dzien kasy od rodzicow niedostaje.
wilk15
Praktykant
Od: 13 mar 2015, 19:54
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 14:05

Po 1. jaki masz stopień niepełnosprawności i od kiedy niepełnosprawność istnieje? Jeśli niepełnosprawność istnieje od dzieciństwa lub powstała w trakcie nauki lub studiów możesz ubiegać się o rentę socjalną w ZUSie (swoją drogą dziwne, że jej nie masz, a może się starałeś ale otrzymałeś decyzję odmowną?)
Po 2. jeśli w ZUS się nie uda, a masz umiarkowany lub znaczny stopień niepełnosprawności możesz starać się o zasiłek stały w swoim ops. Decyzja w tej sprawie będzie uzależniona od wielu okoliczności, w tym celu pracownik socjalny przeprowadzi wywiad środowiskowy.
Po 3. jeśli masz umiarkowany stopień niepełnosprawności, a niepełnosprawność powstała przed 16. rokiem życia przysługuje Ci zasiłek pielęgnacyjny w wys. 153 zł miesięcznie (zakładam, że nie masz znacznego st. niepełnosprawności).
Tak wiec są różne możliwości, najlepiej zgłosić z orzeczeniem o niepełnosprawności do swojego ops.
bdops

Napisano: 16 mar 2015, 14:55

Renty mi nieprzyznali bo mam tylko 2 lata pracy.
Stopien lekki.
A niepelnosprawnosc mam od urodzenia symbol 07-S nie znam sie na tym.
wilk15
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 15:11

symbol 07-s oznacza choroby układu oddechowego i krązenia, jesli zatem masz napisane,ze niepełnosprawność istnieje od dzieciństwa to teoretycznie przysługuje ci zasiłek pielegnacyjny i zasiłek stały z pomocy społecznej przy czym ten drugi uwarunkowany jest lącznym dochodem twojej rodziny, czyli dochodem rodziców i twoim.Jak sam piszesz jestes na utrzymaniu rodziców, toze kasy ci nie daja to nie znaczy ze nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa domowego (nie mylić z gospodarstwem rolnym) bo daja ci dach nad głowa wyzywienie, korzystasz z wody pradu i wszystkich innych mediów, więc jestes na ich utrzymaniu nie może byc inaczej bo skoro deklarujesz,ze nie masz dochodu to powietrzem przeciez nie żyjesz tak, a rodzice nie maja sumienia chorego dorosłego syna wyrzucic na bruk ( nie karze im tego robić żeby była jasność) więc pomagają ( utrzymują) swojemu dziecku, które wymaga wsparcia i pomocy bo taki jest też ich obowiązwk. Dobrawięc zasiłek stały tak jeśli rodzina spełni warunek dochodu na osobe w rodzinie nieprzekraczający 456 zł. Ale jest jeszcze jedna kwestia, skoro chorujesz od dzieciństwa, być może to wada wrodzona, to moze warto ubigać sie o rente socjalną, tam nie ma warunku o latach przepracowanych tylko ważny jest czas powstania niepełnosprawności jak było juz wczesniej napisane. Tak czy inaczej ja jako twój pracownik socjalny w swietle tego co przedstawiasz najpierw bym ci kazał złożyc wniosek o zasiłek pielegnacyjne i jednocześnie cie wysłał do ZUS o sprawdzenie czy masz prawo do renty socjalnej, w miedzyczasie wywiad srodowiskowy i jeśli spełnione kryterium to jakas pomoc na czas załatwienia sparwy z rentą. Jednak tak jak pisali moi przedmówcy wszystko zalezy od stanu faktycznego a to moze ustalić pracownik socjalny z twojego terenu zamieszkania.
janek 73

Napisano: 16 mar 2015, 15:14

wróć! dopiero doczytałem jeśli masz stopien niepełnosprawności lekki to nie ma podstaw do pielegnacyjnego i do stałego nawet jak dochód bedzie spełniony. natomiast sprawa renty socjalnej możliwa do sprawdzenia, bo orzecznik orzecznikowi nie równy zus może stwierdzic że jesteś niezdolny do pracy całkowicie od dzieciństwa i wtedy renta ci sie należy, bo to co masz teraz orzeczenie o stopniu lekkim to zapewne orzeczenie z powiatowego zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawnosci a to dwa rózne organy
janek 73

Napisano: 16 mar 2015, 15:16

Jaki jest minimalny prog ktorego rodzina przekroczyc nie moze, bo chyba jest przekroczony to na pomoc nie mam co liczyc?(co najwyzej o rente sosjalna gdzie o nia pytac?)
wilk15
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 15:22

kryterium dochodowe w pomocy społecznej ( jak to nazywasz próg)jak pisałem wcześniej wynosi 456,00 zł na osobe w rodzinie. Renty socjalne załatwia sie w ZUS
janek 73

Napisano: 16 mar 2015, 15:26

Renta socjalna nie jest na lata pracy tylko na samą chorobe?
wilk15
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2015, 16:11

tak renta socjalna ,, jest na chorobę" nie na lata pracy, wróc do wcześniejszych odpowiedzi juz ktos to tu wyjaśniał dokładnie.
janek 73

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x