chce wysłac wniosek o wszczecie postepowania do komornika za stare okresy. Wierzycielka już od 3 okresów nie pobiera. Czy ma ktos wzór takiego wniosku? Albo ja wrzuce jaki ja ma a wy mi doradcie czy może być? Bardzo was prosze?
Na podstawie art. 27 ust. 3, ust. 8, ust. 9 i 10, ust. 11, art. 28 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t. j. Dz. U. z 2015 r., poz. 859 ze zm.) Wójt Gminy .... zwraca się z wnioskiem o wszczęcie postępowania egzekucyjnego dłużnika alimentacyjnego - Pan,,,,,, w związku z pobieranym świadczeniem z funduszu alimentacyjnego przez osoby uprawnione......
Wysokość do ściągnięcia należności
na dzień sporządzenia niniejszego pisma:
i tu tabelka z okresami i kwotami NG i odsetkami
Dłużnik alimentacyjny nie wywiązuje się należycie z zobowiązań wynikających z wypłacanych na rzecz osoby uprawnionej świadczeń z funduszu alimentacyjnego co spowodowało powstanie zaległości.
Wobec powyższego zasadne jest wszczecie postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi w celu przymuszenia go do wykonania zobowiązań.
Wyegzekwowane kwoty od dłużnika alimentacyjnego proszę przekazać na wskazany poniżej rachunek bankowy :
Organ właściwy wierzyciela dokona rozliczenia kwot otrzymanych z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. – Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 101, z późn. zm.)