Stare SP a dod do ZR 400 zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 14 sty 2025, 9:17

Witam.
Czy w sprawach dotyczących świadczenia pielęgnacyjnego przyznawanego na starych zasadach (przed 31.12.2023 r.), nadal mają zastosowanie przepisy art. 27 ust. 5 ustawy o SR, uchylonego z dniem 01.01.2024 r. ?
Mam taki przypadek, że na dziecko pobierane jest ŚP przez jego ojca (stare zasady). Matka dziecka w 2024 r. przeszła na urlop wychowawczy i złożyła wniosek o dodatek do ZR z tyt opieki nad dzieckiem w okresie przebywania na urlopie wychowawczym. Przy tworzeniu decyzji program daje odmowę ? Z treści rozwiązania z helpdescu uzyskaliśmy taką odpowiedź: Jeśli stare SP - to działanie systemu prawidłowe, bilansowanie zasadne - bo dla starego SP mają zastosowanie dotychczasowe przepisy, w tym zapis art. 27 ust. 5 obowiązujące do 31.12.2023, czyli w tym przypadku system bilansuje kwotę dodatku D2, gdyż na dziecko w okresie dodatku pobierane jest stare SP (zbieg uprawnień do c, a może przysługiwać tylko jedno z tych świadczeń)
Świadczenia
Praktykant
Od: 11 kwie 2018, 12:41
Zajmuję się: FA, SR, SW

Napisano: 14 sty 2025, 14:07

oczywiście że tylko jedno świadczenie się należy, odmowa na urlop bo już jest świadczenie na to dziecko.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2025, 14:16

Tak tylko tu nie wiem czy ma zastosowanie akurat ten przepis. Mamy dwóch różnych świadczeniobiorców a art. 27 ust.5 mówi przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną . No jak gościu ma zdecydować czy matce przysługuje ZR i dodatek, no nie może bo nawet nie jest stroną w sprawie.
Nie wiem czy tu nie trzeba przyznać wychowawczego i pozbawić gościa do ŚP . Art.10 nie ma problemu z ŚP na to dziecko ale w starym art.17 ust. 5 pkt 5 jest : Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli na osobę wymagającą opieki jest ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego lub prawo do zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 20 sty 2025, 13:13

Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli na osobę wymagającą opieki jest ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, prawo do świadczenia pielęgnacyjnego lub prawo do zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów.
[/quote]

i sama sobie odpowiedziałaś. No chyba by facet był głupi żeby rezygnować z śp po to żeby żona mogła wychowawczy dostać. Dla mnie to jest bez sensu ja bym babie kazała pisać o umorzenie tego urlopu a chłop niech dalej bierze śp.
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x