??? też jestem ciekawy odpowiedzi, po szkole byłem dwa lata w domu na utrzymaniu rodziców na gospodarstwie, tam też im pomagałem w pracy, zaraz po średniej zacząłem studia zaoczne, od roku pracuję w samorządzie, więc czy te dwa lata mogę zaliczyć do stażu pracy???
przypadające po 31.12.1981r. okresy pracy od 16 roku życia można wliczać sobie do stażu pracy w charakterze domownika w gospodarstwie rolnym rodziców teściów itp.
Poczytaj wyroki. wg. mojej wiedzy nie potrzebne jest to by rodzic czy też domownik był ubezpieczony w KRUS. Ważne są definicję czy rodzice posiadali powyżej 1 h i mogli być uznani za rolników a osoba ubiegająca się za domownika w tym gospodarstwie.
Potrzebne ci są nastepujące dokumenty:
1. zaświadczenie z geodezji, że w tym okresie, który chcesz zaliczyć do stażu twoi rodzice posiadali gospodarstwo rolne,
2. Zaświadczenie że w tym okresie byłąś zameldowana u rodziców,
3. Oświadczenia 2 świadków ( druki w każdej gminie). Ważne żeby ci świadkowie w okresie który chcesz zaliczyc mieli ukończone 18 lat. W oświadczeniu musza określić w jakim wymiarze czasu pracowałas na gospodartwie rolnym 6 lub 8 godzin dziennie, systematycznie wykonywałaś prace w gospodarstwie rolnym, a nie pomagałaś rodzicom.
3 Oświadczenie twoje ( druki w UG)
4. pismo do pracodawcy o przeliczenie stażu.
Praca w gospodarstwie w charakterze domownika
Do stażu pracy będziemy wliczać również przypadające po 31 grudnia 1982 r. okresy pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym w charakterze domownika.
Do 31 grudnia 1990 r. za domownika uznawany był zarówno członek rodziny rolnika, jak i inna osoba pracująca i pozostająca we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem po ukończeniu 16. roku życia. Wówczas osoby te nie podlegały obowiązkowi ubezpieczenia, praca ta zaś stanowiła dla nich główne źródło utrzymania.
Po zmianie przepisów, tj. od 1 stycznia 1991 r., za domownika uważa się osobę bliską rolnikowi, która:
ukończyła 16 lat,
pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie,
stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy (art. 6 pkt 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników).
Oznacza to, że pomoc w gospodarstwie rolnym wykonywana dorywczo lub sezonowo, np. podczas żniw, nie będzie już rozumiana jako ta, która jest wliczana do stażu pracy.
Podstawa prawna:
art. 1, 2 i 3 ustawy z 20 lipca 1990 r. o wliczaniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym do pracowniczego stażu pracy (DzU nr 54, poz. 310),
art. 6 pkt 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (DzU z 2008 r. nr 50, poz. 291 ze zm.).
Orzecznictwo:
wyrok NSA w Warszawie z 18 maja 1999 r. (II SA 204/99, niepubl.),
wyrok NSA w Warszawie z 30 stycznia 2001 r. (II SA 613/00, niepubl.).
Witam, czy mając stopień niepełnosprawności umiarkowany i pobierało rentę socjalną można wykazać że pracowało się w gospodarstwie rolnym u rodziców do stażu pracy? Proszę o pomoc zależy mi na czasie. Z góry dziękuję