Dorcia82, ale doliczasz stypendium jeżeli jest opodatkowane? Pytam, bo wyżej napisałaś, że stypendium stażowego nie ma w ustawie (chyba że źle zrozumiałam).
Jeśli jest to styp.stażowe nieopdatkowane finasowane z PKOL ze Srodków EFS nieopodatkowane nie liczę go wogóle.
Jeśli jest z pup ktoś na stażu i ma stypendium opodatkowane to wliczam.
dzwoniłam do PUP o te stypendia bez podatku - osoby nie dostaną pitów, nie bedą się rozliczać z US więc jako dochód zgodnie z naszą ustawą to nie jest, uzyskiem/utratą również nie....
nie zwróciłam wcześniej na to uwagi, a sporo osób dostaje teraz to stypendium
Zarówno to dotyczy tych osób co mają z pup jak i uczniów /studentów co dostają stypendia stażowe ze środków unijnych z Kapitału Ludzkiego w ramach odbywania stażu.
Wiecie co wzięłam decyzje z PUP o tym stypendium i nie ma tam o tym że to z unijnych pieniędzy ani słowa ani w podstawie , ani w uzasadnieniu . W tamtym roku zrobiłam normalnie uzysk kobiecie i teraz mnie zdziwiło ze ona nie ma na to pit- u . Całe szczęście że Pani nie prakroczyło i płaciłam dalej , bo teraz okazuje się że nie powinnam tego uzyskiwać
zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia ....... stypendiów dla bezrobotnych jest wynagrodzenie otrzymywane w związku z: odbywaniem szkolenia, odbywaniem przygotowania zawodowego dorosłych, odbywaniem stażu, kontynuowaniem nauki, studiów podyplomowych.
Ja te dochody uzyskuję i utracam bez względu na to czy są opodatkowane czy nie, ale do końca nie jestem przekonana czy dobrze robię ( na szczęście nie miałam przypadku gdzie stypendium decydowałoby o prawie do świadczeń).