mam pytanie, otóż: mamy osobę która rozpoczęła studia doktoranckie 2 letnie. Studia są dzienne bezpłatne. Czy osoba może ubiegać się o dodatki np na dojazdy i z tytułu kształcenia
a czy osoba, która otworzy przewód doktorski w trakcie trwania studiów może też otrzymać dodatek za otwarcie przewodu 4000 czy ten dodatek może otrzymać tylko osoba, kora otwiera przewód po zakończeniu studiów doktorskich?
Ja mam podobną sprawę, student studiów doktoranckich ma przedłużone studia o 2 lata i teraz otwiera przewód doktorski. Pytanie czy może uzyskać dodatek na pokrycie kosztów kształcenia oraz dodatek na przeprowadzenie przewodu:
"w odpowiedzi na pytanie zadane drogą elektroniczną na adres: [email protected], Departament ds. Programów uprzejmie informuje, że dodatek na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego przysługuje wyłącznie osobom, które nie są uczestnikami studiów doktoranckich (rozdział VII ust. 2 pkt 3 programu). Uczestnicy studiów doktoranckich otrzymują dodatek, o którym mowa w rozdziale VII ust. 2 pkt 2 programu (jak studenci innych studiów), a także dofinansowanie kosztów opłaty za naukę (czesne) - jak studenci innych studiów). W przypadku osób, które mają wszczęty przewód doktorski, a nie są uczestnikami studiów doktoranckich, przysługuje wyłącznie dodatek na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego."