studium zaoczne a sw rodzinne i alimenty. gmina twierdzi ze się nie należą. prosze o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lis 2013, 2:26

witam
mam 20 lat nie pracuje, ucze się zaocznie w ROE wrocław. jest to studium aranżacji wnętrz i czy przysługuje mi zasiłek rodzinny jak i też alimenty z funduszu? (wczesniej miałem) Gmina twierdzi ze ten kierunek nie jest przez ministra edukacji w jakiś tam sposób zatwierdzony a przez ministra kultury i dlatego mi sie te pieniądze nie należą.. jak to wygląda w świetle prawa?? proszę o pomoc bo nigdzie wzmianki o tym nie ma
~seweryn

Napisano: 26 lis 2013, 9:41

Jest to szkoła policealna o okresie nauczania nie dłuższym niż 2,5 roku?
~Ilona

Napisano: 26 lis 2013, 12:32

tak, jest to roczne studium. ale tak na prawde płacą i tak do 21 roku życia a potem trzeba mieć ewentualne jakies zaświadczenie o niepołnosprawności
~seweryn

Napisano: 26 lis 2013, 12:57

przysługuje rodzinne
~Ilona

Napisano: 26 lis 2013, 13:13

Składaj wnioski, a jak nie dadzą, to się odwołasz. Powodzenia.
~Ewa

Napisano: 26 lis 2013, 14:40

niekoniecznie tak zaraz sie nalezy;-) jesli \"Gmina twierdzi\" to pewnie sprawdzili czy ta szkola spelnia warunki jakie musi spelniac,aby byc taka szklola o jakiej mowa w naszej ustawie;-)
~kb

Napisano: 26 lis 2013, 16:13

zloż wniosek jak wydadźą decyzje odmowna to sie odwolaj
~marta

Napisano: 26 lis 2013, 16:47

wniosek był złożony dokumenty potrzebne dostarczyłem i teoretycznie było przyznane i mieli zaległe zapłacić w tym miesiącu po czym właśnie z tą szkoła zakręcili i twierdzą ze się nie należy.. mieszkam w wrocławiu i nie mam kiedy jechać do nich i się dokladnie dowiedzieć więc pytam czy w ogóle gdzieś takie informacje są zawarte jaka szkoła to ma byc.. i czy takie kryteria dotyczą rodzinnego jak i również alimentów bo to troche dziwne..
~seweryn

Napisano: 26 lis 2013, 16:57

Art. 9. 1. (69) Szkoły publiczne i niepubliczne dzielą się na następujące typy:
1) sześcioletnią szkołę podstawową, w której w ostatnim roku nauki przeprowadza się sprawdzian;
2) (70) trzyletnie gimnazjum, dające możliwość dalszego kształcenia w szkołach, o których mowa w pkt 3 lit. a-c i e, w którym w ostatnim roku nauki przeprowadza się egzamin;
3) (71) szkoły ponadgimnazjalne:
a) trzyletnią zasadniczą szkołę zawodową, której ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie, a także dalsze kształcenie począwszy od klasy drugiej liceum ogólnokształcącego dla dorosłych,
b) trzyletnie liceum ogólnokształcące, którego ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego,
c) czteroletnie technikum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie, a także uzyskanie świadectwa dojrzałości po zdaniu egzaminu maturalnego,
d) szkołę policealną dla osób posiadających wykształcenie średnie, o okresie nauczania nie dłuższym niż 2,5 roku, umożliwiającą uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie,
e) trzyletnią szkołę specjalną przysposabiającą do pracy dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi, której ukończenie umożliwia uzyskanie świadectwa potwierdzającego przysposobienie do pracy.
~2222

Napisano: 26 lis 2013, 17:25

właśnie o takie coś mi chodziło :) tylko teraz tak bo szkoła oczywiście daje dyplom ukończenia i można też zrobić prace dyplomową i ją obronić.. czyli teoretycznie się to chyba kwalifikuje bo tak na prawdę i tak tu nie ma wzmianki o tym przez jakiego ministra ma być prowadzona szkoła (edukacji czy kultury i dziedzictwa) więc nie do końca się sprawa wyjaśnia..
Te kryteria dotyczą alimentów i rodzinnego?
~seweryn

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x