Stwierdzenie nieważności decyzji. Co dalej?? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 sty 2019, 15:50

Witam. Mam problem odnośnie stwierdzenia nieważności decyzji przez SKO. W wyniku przeprowadzonej kontroli wyszło, iż w przypadku 2 decyzji dot. przyznania FA podane w podstawie prawnej zarządzenie Burmistrza było niewłaściwe. Osoba wskazana w upoważnieniu p.o. kierownika MOPS nie dostała upoważnienia do załatwiania spraw dot. funduszu wobec czego nie mogła popisać decyzji o przyznaniu funduszu. Kontrola nakazała wysłać decyzje do SKO aby stwierdzić ich nieważność. Tak się też stało, ze względu na wadę kwalifikowaną stwierdzono nieważność decyzji i cofnięto sytuacje do stanu sprzed ich wydania. Teraz mam rozpatrzeć sprawę ponownie. Tylko sprawa dotyczyła decyzji dawno już wykonanych. No i fundusz zgodnie z przepisami przysługiwał osobom uprawnionym.

Stąd moje pytanie jak teraz postąpić aby wszystko grało? Czy mam wydać decyzje odmawiającą przyznania bo nie mogę funduszu dać ponownie za ten sam okres gdy został on już pobrany na rzecz osoby uprawnionej. Inaczej doprowadziłbym do nienależnie pobranych świadczeń.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 15 sty 2019, 15:57

"Czy mam wydać decyzje odmawiającą przyznania bo nie mogę funduszu dać ponownie za ten sam okres"
herezja. Za dużo chyba na morzu ze szczurem byłeś i poszukiwania skarbów wpłynęły na twoja pomroczność.
Po unieważnieniu decyzji ty nie masz nic przyznanego, ty masz złożony wniosek, który nie został rozpatrzony. Po prosty teraz go rozpatrujesz, czyli wydajesz prawidłową decyzję przyznającą i w decyzji piszesz, że świadczenia zostały wypłacone.

PS. a może ty zamiast szukać skarbów dorwałeś się do beczek z rumem?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2019, 8:59

Wielkie dzięki za pomoc bo się z tym miotałem co z tym począć.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x