STWIERDZENIE NIEWAZNOŚCI - KOORDYNACJA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 wrz 2015, 14:33

" Art. 6. Postępowania w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji przyznającej świadczenia rodzinne wydanej przez
organ właściwy w sprawie, w której mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego,
wszczęte i niezakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, ulegają umorzeniu z mocy prawa. " - czyli co już nie wysyłamy do sko wniosków o stwierdzenie nieważności decyzji w koordynacji? Może mi ktoś to rozjaśnić? bo nie znalazłam przepisu, który mówi o tym że mogę uchylic dec. przyznającą wydaną w trakcie koordynacji. :?
eluchnaa

Napisano: 09 wrz 2015, 7:40

Mowa tu o art. 6 ustawy z 24 lipca 2015 , Dz. U z 3 wrzesnia 2015 r. poz. 1302 :? nikt nie podpowie?
eluchnaa

Napisano: 09 wrz 2015, 7:48

Art.3 pkt 3 ustawy, którą cytujesz - zmiana zapisu w art. 23a ust.2 ustawy o świadczeniach rodzinnych
aachna

Napisano: 09 wrz 2015, 8:00

ale art. 23a ust. 2 po mówi tylko o tym, że występujemy z zapytaniem o koordynację do marszałka a nie o uchyleniu decyzji ... chyba że ja to źle odczytuje :?
eluchnaa

Napisano: 10 wrz 2015, 18:33

Tak, nie występujemy już do SKO, zmieniono również zapis w art. 32, ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych - zatem sami uchylamy decyzję, kiedy zachodzi koordynacja.

6) w art. 32 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Organ właściwy oraz marszałek województwa mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję
administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna
lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do
świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia
społecznego,
osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ
na prawo do świadczeń.”.
Greta

Napisano: 11 wrz 2015, 8:05

Tak nie piszemy już do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji w sprawach gdzie zaszła koordynacja przed wydaniem decyzji.
Tzn. będziemy teraz sami uchylać wszystkie decyzje (i te wydane przed zajściem koordynacji i te wydane po)
*Ilona

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x