Stypendia - brak decyzji - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 maja 2020, 10:37

Czy w związku z epidemią można nie przyznać stypendium za okres styczeń-czerwiec jeśli było przyznane za okres IX-XII i wypłacone za 4 miesiące?
Kierownictwo stoi na takim stanowisku.
proszę o opinię
Marzena81
Praktykant
Od: 14 kwie 2020, 11:59
Zajmuję się: stypendium

Napisano: 12 maja 2020, 12:50

Znaczy jak? Bo nie bardzo rozumiem. Chodzi o to aby wypłacać bez decyzji? Czy wcale nie przyznawać i nie wypłacać? W obu przypadkach ciekawy jestem podstawy prawnej takich działań. Oczywiście zawsze możecie stwierdzić, że w tym roku szkolnym przyznawaliście tylko na 4 mieś i sprawa zamknięta. Zapisy ustawy o systemie oświaty są tutaj dość jasne, że przyznaje się minimalnie na 1 mieś. Nigdzie nie jest napisane, że stypendium musi być przyznane na 10 mieś. Więc nie musicie nic dawać teraz, problem zaczyna się tylko jeśli wcześniej zawnioskowaliście o przyznanie dotacji na wypłatę stypendium. Jeśli teraz nic z tego nie wykorzystacie i oddacie to ktoś będzie się musiał się z tego wytłumaczyć. No chyba, że nie ubiegaliście się o przyznanie dotacji. To sprawy nie ma.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 12 maja 2020, 14:50

Ubiegaliśmy się o dotację i otrzymujemy transze ale można by ją wykorzystać na nowy rok szkolny czyli od września. Ja osobiście wydałabym decyzję przyznając świadczenie pieniężne bo jest taka możliwość wg regulaminu i w obecnej sytuacji zasadna.
Kierownictwo stoi na stanowisku żeby nie wydawać decyzji na ten okres czyli I-VI.
Potrzebuje solidnych argumentów.
Marzena81
Praktykant

Napisano: 13 maja 2020, 12:50

lol to się kierownictwo uparło. A szanowni klienci to tak bez szemrania przyjmują???
Wiem, że kwotę otrzymanej dotacji można przenieść sobie na okres wrzesień-grudzień ale w czerwcu i tak jest sprawozdanie dla kuratorium z wykonania ST-ZS (przynajmniej u mnie jest), więc może się ktoś będzie tłumaczył czemu nic nie wydano choć było zaplanowane.

Nie wiem czemu u ciebie szefostwo tak się zawzięło. Ja normalnie robię decyzje zmieniające i realizować będę w formie świadczenia pieniężnego (mi nawet pasuje bo nie znoszę zbierać, sprawdzać i przeliczać tych faktur). Jeśli argumentują swoje stanowisko tym, że szkoły zamknięte a nauczanie zdalne to możesz probować tłumaczyć, że to wcale nie oznacza, iż nauka nie wiąże się z kosztami. Komputer, papier do drukowania, tusz do drukarki, internet, może jakieś pomoce edukacyjne... Wszystko kosztuje.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 19 maja 2020, 15:14

A już kierownictwo zmieniło zdanie....., przyznamy stypendium na 2 miesiące w formie świadczenia pieniężnego. Czy mogę poprosić o wzór zgody na zmianę decyzji i wzór oświadczenia o dochodach, bo widzę że mam do czynienia ze specjalista w tej sprawie :D a ja jestem początkująca.
co w przypadku gdy nie mam instrumentów aby zweryfikować dochody, czy mam przyjmować to co na oświadczeniu?
Pozdrawiam.
Marzena81
Praktykant

Napisano: 20 maja 2020, 8:03

U mnie piszą zwykłe oświadczenie, że wyrażają zgodę na zmianę decyzji (podając nr i datę dec.), piszą jakie mają dochody (ewentualnie dostarczają zaświadczenie z pracy)a jeśli dostają coś z OPS to jeszcze informacja właściwego organu, co dostają i ile (no mogę ewentualnie dec. przyznającą dostarczyć). Teraz to nawet nie pisali, ze względu na tę pandemię tylko dzwoniłem do nich wypytywałem o wszystko i robiłem notatkę służbową z rozmowy do sprawy. Potem tylko szybka zmiana decyzji dec. zgodna z żądaniem strony. Dobrze jest utrzymywać kontakt z pracownikami socjalnymi miejscowego OPS, bo oni maja najlepszą wiedzę co się u kogo dzieje.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 20 maja 2020, 8:24

Bardzo dziękuję za informacje, poproszę jeśli to możliwe o przesłanie na adres mailowy : [email protected]
Marzena81
Praktykant

Napisano: 20 maja 2020, 14:00

Ale to nie jest żaden specjalny druk. U mnie piszą to na zwykłytm druku oświadczenia pod odpowiedzialnością karną. Każdy ma inna sytuację więc to indywidualne. Natomiast jak dzwoniłem do ludzi to mając akta z września 2019 r. pytałem:
1. Czy wyraża zgodę na zmianę decyzji.
2. Czy zmienił się adres zamieszkania.
3. Czy jest zmiana w składzie rodziny.
4. Czy podany uprzednio nr. rachunku bankowego nie uległ zmianie.
A potem kolejno wszystkie pełnoletnie osoby. Czy pracuje? Jeśli tak to jaki był miesięczny dochód netto. Jeśli nie pracuje to czy zarejestrowany w PUP?

No i trzeba to wszystko opisać. Jedyny wspólny element to początek. Ja to zrobiłem tak.

W związku z trwającym stanem zagrożenia epidemiologicznego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w ....., działając jako organ przyznający stypendium szkolne/zasiłki szkolne, postanowił dokonać telefonicznej weryfikacji sytuacji rodzinnej i dochodowej osób pobierających stypendium szkolne w okresie od września do grudnia 2019 r. Weryfikacja ma na celu potwierdzenie spełnienia wszystkich przesłanek ustawowych uprawniających do otrzymania stypendium szkolnego w okresie od stycznia do czerwca 2020 r.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 02 cze 2020, 7:45

MadJack pisze:Ale to nie jest żaden specjalny druk. U mnie piszą to na zwykłytm druku oświadczenia pod odpowiedzialnością karną. Każdy ma inna sytuację więc to indywidualne. Natomiast jak dzwoniłem do ludzi to mając akta z września 2019 r. pytałem:
1. Czy wyraża zgodę na zmianę decyzji.
2. Czy zmienił się adres zamieszkania.
3. Czy jest zmiana w składzie rodziny.
4. Czy podany uprzednio nr. rachunku bankowego nie uległ zmianie.
A potem kolejno wszystkie pełnoletnie osoby. Czy pracuje? Jeśli tak to jaki był miesięczny dochód netto. Jeśli nie pracuje to czy zarejestrowany w PUP?

No i trzeba to wszystko opisać. Jedyny wspólny element to początek. Ja to zrobiłem tak.

W związku z trwającym stanem zagrożenia epidemiologicznego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w ....., działając jako organ przyznający stypendium szkolne/zasiłki szkolne, postanowił dokonać telefonicznej weryfikacji sytuacji rodzinnej i dochodowej osób pobierających stypendium szkolne w okresie od września do grudnia 2019 r. Weryfikacja ma na celu potwierdzenie spełnienia wszystkich przesłanek ustawowych uprawniających do otrzymania stypendium szkolnego w okresie od stycznia do czerwca 2020 r.
A dochód z jakiego miesiąca ma podać?
Promyk107*
Praktykant
Od: 20 maja 2019, 15:21
Zajmuję się: Oświatą

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x