MZv2 pisze:Pierwsza rzecz. Zapoznajcie się z regulaminem przyznawania pomocy na którym pracowała Gmina. Jeśli nie ma załącznika w postaci wykazu dopuszczalnych przedmiotów do kupienia do ustalcie co z pewnością nie było dopuszczalne do refundacji (oczywiście tylko w przypadku jeśli realizujecie na podstawie faktur). Jeśli robicie na faktury, to pamiętajcie, że faktura ma być potwierdzona w szkole do której uczęszcza dziecko. No i sprawdzać je uważnie. Mi próbowali wciskać nawet faktury za paliwo.
Od października ma być nowe kryterium dochodowe ustalcie jak będziecie działać bo zgodnie z ustawą wnioski na stypendium można składać tylko do 15 września. Dziękuję, ale od kiedy można powiedzieć żeby składali te wnioski, bo już przychodzą i się pytają,a my dalej właściwie jeszcze nie mamy tego uporządkowanego, więc na razie odsyłam ludzi żeby przyszli w przyszłym tygodniu tłumacząc się że jest to nowe zadanie itd. Dzwoniłam do sąsiedniej gminy (tam jest trochę mniej korzystających i mówili że oni przyjmują wnioski od 1 września do 15 września- moim zdaniem to trochę krótki termin. Od kiedy najlepiej dać przyjmowanie wniosków- nie wiem od 15 sierpnia czy w zasadzie to powinniśmy te wnioski już ptzyjmować ?
Do wniosku ma być dołączone zaświadczenie ze szkoły potwierdzające naukę, kwalifikują się tylko dzieci od 1 kl szkoły podstawowej i dalej. Wszelkie dokumenty zawierające dochody, w przypadku pracy oczywiście zaś. o dochodzie netto. W niektórych przypadkach dok. potwierdzający przesłankę udzielenia pomocy np. w przypadku bezrobocia zaś. o zarejestrowaniu w UP. Jeśli przejmujecie wnioski po gminie sprawdźcie ich zgodność z nową jednostką.
Ponieważ klienci pokrywają się z pomocą społeczną dobra komunikacja z pracownikami socjalnymi to podstawa, tak raczej się dowiecie o podjętej pracy, uzyskanych dochodach itp. Dodatkowo łatwiej będzie wyłapać rodziny gdzie standardowy tryb realizacji stypendium się nie sprawdza. Np. u mnie jest kilka rodzin które mają trudną sytuację i realizacja na podstawie faktur nie jest możliwa tam dajemy pomoc rzeczową.
Prowadzić dobry rejestr zawierający liczbę wydanych decyzji przyznających i odmownych z podziałem na szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponad gimnazjalne w połowie roku i na koniec są sprawozdania. Choć głównie chodzi o to aby kasa się zgadzała. A jak będziecie robić zapotrzebowanie na środki nie wahać się brać z hakiem bo w razie w, się nie doprosicie. Znam z autopsji.
A mnie w Gminie powiedzieli że oni przyjmowali wnioski już od sierpnia, to wówczas beda brane dochody za miesiąc lipiec 2015. A tak zrozumiałam, ze nie mogą być za lipiec tylko za sierpień?stypendium 2015 pisze:Moim zdeaniem jeżeli komuś zależy na stypendium to czas jest wystarczający od 1 do 15 września tym bardziej ze są brane pod uwagę dochody za miesiac sierpień wiec logiczne ze potrzebne są zaświadczenia więc jak ktoś pracuję to dopiero takie zaświadczenie będzie miał we wrześniu