Stypendia socjalne- przejście do OPS z Gminy - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 lip 2015, 13:31

Witam serdecznie! Na pewno będę korzystać z tego działu teraz i posiłkować się Waszymi poradami. Uchwałą Rady Miejskiej wskazano upoważnienie Dyrektora naszego OPS do załatwiania indywidualnych spraw z zakresu administracji publicznej- w treści uchwały upoważniono Dyrektora Ośrodka do załatwiania indywidualnych spraw związanych z pomocą materialną o charakterze socjalnym, o którym mowa w ustawie z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, udzielaną uczniom zamieszkałym na terenie naszej Gminy. W dalszej części uchwały wskazano, że upoważnienie dotyczy wydawania decyzji (pkt 2). Ja z koleżanką mamy się zajmować z decyzjami, rozumiem też, że pracownicy socjalny mają przyjmować wnioski ale powiem, że na razie nie do końca wiemy, jak to ma wyglądać. W związku z powyższym mamy prośbę, czy ktoś w skrócie (albo może być nawet w jakimś dłuższym zapisie) mógłby nam wypunktować takie najistotniejsze elementy-bo ludzie już chodzą pytają u nas, a my musimy sobie jakoś tę pracę rozplanować. Najważniejsze oczywiście jest od kiedy do kiedy możemy przyjmować wnioski i co mają złożyć. Oczywiście kluczowym jest tu Rozdział 8a "Pomoc materialna dla uczniów" ustawy o systemie oświaty Z którym się zapoznaliśmy, ale Wy jako doświadczeni w boju. Oczywiście my orientujemy się "mniej więcej" jak to ma wyglądać, ale prosimy o uwagi, na co przede wszystkim zwrócić uwagę i gdzie być najbardziej czujnym. Dziękuję
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 28 lip 2015, 7:06

W październiku lub listopadzie studenci dostana stypendia przyznawane na podstawie ustawy o szkolnictwie wyższym. U nas praktyka jest taka, że sama pilnuję rodzin, w składzie których jest student - bo za często się nie zdarza, żeby ktoś mi to zgłosił, choć klienci mają taki obowiązek.

Po drugie - przyjmuję wnioski tylko z kompletem dokumentów. Jeśli czegoś brakuje a ktoś się upiera - piszę wezwanie - wszystko formalnie. Ty masz podkładkę a klient motywację, by szybciej zebrać komplet.
Nie przyjmuję niekompletnych wniosków i nie pozwalam "donieść czegoś jutro" - to wprowadza niepotrzebny bałagan.

Program - nie wiem na jakim pracujecie - ja na Sygnity i do końca zadowolona nie jestem. Robię sobie dodatkowe pomoce w postaci rejestru. Od tego okresu zamierzam robić wszystko w Excelu - sam mi policzy ;)

Kolejna sprawa - nie wiem, czy dobrze rozumiem - ktoś inny będzie przyjmował wnioski, a ktoś inny będzie prowadził postępowanie? Niepotrzebny zamęt... U nas wszystko robię ja.
Martini
Stażysta
Od: 19 maja 2014, 10:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2015, 8:31

Pierwsza rzecz. Zapoznajcie się z regulaminem przyznawania pomocy na którym pracowała Gmina. Jeśli nie ma załącznika w postaci wykazu dopuszczalnych przedmiotów do kupienia do ustalcie co z pewnością nie było dopuszczalne do refundacji (oczywiście tylko w przypadku jeśli realizujecie na podstawie faktur). Jeśli robicie na faktury, to pamiętajcie, że faktura ma być potwierdzona w szkole do której uczęszcza dziecko. No i sprawdzać je uważnie. Mi próbowali wciskać nawet faktury za paliwo.

Od października ma być nowe kryterium dochodowe ustalcie jak będziecie działać bo zgodnie z ustawą wnioski na stypendium można składać tylko do 15 września.

Do wniosku ma być dołączone zaświadczenie ze szkoły potwierdzające naukę, kwalifikują się tylko dzieci od 1 kl szkoły podstawowej i dalej. Wszelkie dokumenty zawierające dochody, w przypadku pracy oczywiście zaś. o dochodzie netto. W niektórych przypadkach dok. potwierdzający przesłankę udzielenia pomocy np. w przypadku bezrobocia zaś. o zarejestrowaniu w UP. Jeśli przejmujecie wnioski po gminie sprawdźcie ich zgodność z nową jednostką.

Ponieważ klienci pokrywają się z pomocą społeczną dobra komunikacja z pracownikami socjalnymi to podstawa, tak raczej się dowiecie o podjętej pracy, uzyskanych dochodach itp. Dodatkowo łatwiej będzie wyłapać rodziny gdzie standardowy tryb realizacji stypendium się nie sprawdza. Np. u mnie jest kilka rodzin które mają trudną sytuację i realizacja na podstawie faktur nie jest możliwa tam dajemy pomoc rzeczową.

Prowadzić dobry rejestr zawierający liczbę wydanych decyzji przyznających i odmownych z podziałem na szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponad gimnazjalne w połowie roku i na koniec są sprawozdania. Choć głównie chodzi o to aby kasa się zgadzała. A jak będziecie robić zapotrzebowanie na środki nie wahać się brać z hakiem bo w razie w, się nie doprosicie. Znam z autopsji.
MZv2

Napisano: 28 lip 2015, 8:50

z tym potwierdzaniem faktur przez szkoły to jakiś żart?
xyz@

Napisano: 28 lip 2015, 10:27

Nie. Taki u mnie przyjęli regulamin.
MZv2

Napisano: 28 lip 2015, 12:29

MZv2 pisze:Pierwsza rzecz. Zapoznajcie się z regulaminem przyznawania pomocy na którym pracowała Gmina. Jeśli nie ma załącznika w postaci wykazu dopuszczalnych przedmiotów do kupienia do ustalcie co z pewnością nie było dopuszczalne do refundacji (oczywiście tylko w przypadku jeśli realizujecie na podstawie faktur). Jeśli robicie na faktury, to pamiętajcie, że faktura ma być potwierdzona w szkole do której uczęszcza dziecko. No i sprawdzać je uważnie. Mi próbowali wciskać nawet faktury za paliwo.

Od października ma być nowe kryterium dochodowe ustalcie jak będziecie działać bo zgodnie z ustawą wnioski na stypendium można składać tylko do 15 września. Dziękuję, ale od kiedy można powiedzieć żeby składali te wnioski, bo już przychodzą i się pytają,a my dalej właściwie jeszcze nie mamy tego uporządkowanego, więc na razie odsyłam ludzi żeby przyszli w przyszłym tygodniu tłumacząc się że jest to nowe zadanie itd. Dzwoniłam do sąsiedniej gminy (tam jest trochę mniej korzystających i mówili że oni przyjmują wnioski od 1 września do 15 września- moim zdaniem to trochę krótki termin. Od kiedy najlepiej dać przyjmowanie wniosków- nie wiem od 15 sierpnia czy w zasadzie to powinniśmy te wnioski już ptzyjmować ?

Do wniosku ma być dołączone zaświadczenie ze szkoły potwierdzające naukę, kwalifikują się tylko dzieci od 1 kl szkoły podstawowej i dalej. Wszelkie dokumenty zawierające dochody, w przypadku pracy oczywiście zaś. o dochodzie netto. W niektórych przypadkach dok. potwierdzający przesłankę udzielenia pomocy np. w przypadku bezrobocia zaś. o zarejestrowaniu w UP. Jeśli przejmujecie wnioski po gminie sprawdźcie ich zgodność z nową jednostką.

Ponieważ klienci pokrywają się z pomocą społeczną dobra komunikacja z pracownikami socjalnymi to podstawa, tak raczej się dowiecie o podjętej pracy, uzyskanych dochodach itp. Dodatkowo łatwiej będzie wyłapać rodziny gdzie standardowy tryb realizacji stypendium się nie sprawdza. Np. u mnie jest kilka rodzin które mają trudną sytuację i realizacja na podstawie faktur nie jest możliwa tam dajemy pomoc rzeczową.

Prowadzić dobry rejestr zawierający liczbę wydanych decyzji przyznających i odmownych z podziałem na szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponad gimnazjalne w połowie roku i na koniec są sprawozdania. Choć głównie chodzi o to aby kasa się zgadzała. A jak będziecie robić zapotrzebowanie na środki nie wahać się brać z hakiem bo w razie w, się nie doprosicie. Znam z autopsji.
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 7:35

Moim zdeaniem jeżeli komuś zależy na stypendium to czas jest wystarczający od 1 do 15 września tym bardziej ze są brane pod uwagę dochody za miesiac sierpień wiec logiczne ze potrzebne są zaświadczenia więc jak ktoś pracuję to dopiero takie zaświadczenie będzie miał we wrześniu
stypendium 2015

Napisano: 03 sie 2015, 15:21

stypendium 2015 pisze:Moim zdeaniem jeżeli komuś zależy na stypendium to czas jest wystarczający od 1 do 15 września tym bardziej ze są brane pod uwagę dochody za miesiac sierpień wiec logiczne ze potrzebne są zaświadczenia więc jak ktoś pracuję to dopiero takie zaświadczenie będzie miał we wrześniu
A mnie w Gminie powiedzieli że oni przyjmowali wnioski już od sierpnia, to wówczas beda brane dochody za miesiąc lipiec 2015. A tak zrozumiałam, ze nie mogą być za lipiec tylko za sierpień?
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2015, 14:25

ja mam w regulaminie podany konkretny okres od kiedy do kiedy l;udzie mają składać wnioski czyli od 1 do 15 wrześni i dochody się bierze z miesiąca poprzedzającego wniosek czyli w tym przypadku sierpień chyba że następuje utrata dochodów w miesiącu składania wniosku czyli wtedy byłoby za wrzesień przynajmniej u mnie się tak robi nie wiem jak reszta
stypendium 2015

Napisano: 05 sie 2015, 15:27

ustawa mówi jasno kiedy przyjmujemy wnioski - do 15 września danego roku szkolnego
sierpień to jest jeszcze poprzedni rok szkolny
rok szkolny trwa od 1 września do 31 sierpnia
czytajcie ustawę i myślcie
żaden regulamin nie może zmieniać postanowień ustawy
regulamin może tylko wskazywać gdzie składamy wnioski - miejsce/budynek, pokój i jaki jest tryb postępowania (w zgodzie z ustawą)
xyz@

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x