Stypendium a zasiłek dla samotnej matki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 lut 2018, 14:26

Czy we wrześniu na nowy okres będą wliczac mi stypendium na dzieci do dochodu i od września 2016 miałam dodatek z tytułu samotnej matki ok 190zl czy to też mi wlicza do dochodu? Jaki dochód za jaki rok będą brać we wrześniu
agnkar6281
Stażysta
Od: 20 sie 2014, 14:39
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2018, 10:02

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pyt ale co wiem to powiem. Dodatek z tyt. samotnego wych jak i inne świadczena rodzinne nie wliczają się do obliczania dochodu do Z.rodzinnego 500+ czy funduszu oprócz świadczena rodzicielskiego. Składając wniosek gdzieś ok września 2018r. dochód będzie brany za 2017r. z tym że uaktualniony stan na dzień składania wniosku czyli dochód osiągany w 2017r i trwający do nadal będzie uśredniony z miesięcy w jakich był osiągany i przeliczony na osobę w rodzinie na mc. Natomiast jeżeli tego dochodu z 2017r. nie będzie w dniu składania wniosku to nie będzie brany pod uwagę(utrata)Jest i druga strona medalu jeżeli ktoś podejmie pracę (lub nabędzie inny rodzaj uzysku) po grudnu 2017r i to będzie trwało nadal trzeba będzie doliczyć dochód z odpowiedniego miesiąca (do miesięcznego średniego dochodu z 2017r) za jaki nastąpił uzysk. Styp. np socjalne do doch będzie sie brało średnią miesieczną z 2017 (1/12)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x