Czy we wrześniu na nowy okres będą wliczac mi stypendium na dzieci do dochodu i od września 2016 miałam dodatek z tytułu samotnej matki ok 190zl czy to też mi wlicza do dochodu? Jaki dochód za jaki rok będą brać we wrześniu
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pyt ale co wiem to powiem. Dodatek z tyt. samotnego wych jak i inne świadczena rodzinne nie wliczają się do obliczania dochodu do Z.rodzinnego 500+ czy funduszu oprócz świadczena rodzicielskiego. Składając wniosek gdzieś ok września 2018r. dochód będzie brany za 2017r. z tym że uaktualniony stan na dzień składania wniosku czyli dochód osiągany w 2017r i trwający do nadal będzie uśredniony z miesięcy w jakich był osiągany i przeliczony na osobę w rodzinie na mc. Natomiast jeżeli tego dochodu z 2017r. nie będzie w dniu składania wniosku to nie będzie brany pod uwagę(utrata)Jest i druga strona medalu jeżeli ktoś podejmie pracę (lub nabędzie inny rodzaj uzysku) po grudnu 2017r i to będzie trwało nadal trzeba będzie doliczyć dochód z odpowiedniego miesiąca (do miesięcznego średniego dochodu z 2017r) za jaki nastąpił uzysk. Styp. np socjalne do doch będzie sie brało średnią miesieczną z 2017 (1/12)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”